V Hruškách se bourá poslední objekt. Český červený kříž proplatí náklady na odhadce

Tisková konference Krizového štábu Jihomoravského kraje z 16. července (zdroj: ČT24)

Hasiči v pátek v Hruškách na Břeclavsku bourají poslední dům zničený červnovou bouří a tornádem. Demolice ale mají pokračovat i v Mikulčicích a Moravské Nové Vsi, řekl po jednání krizového štábu v Podivíně hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL). Celkem bylo ke stržení určeno asi dvě stě domů z dvanácti set zasažených, zhruba polovinu poslali k zemi hasiči a zboření druhé části zajistili sami majitelé. Od pátku lze také žádat o dotaci na úklid odpadů a obnovu infrastruktury a zeleně poničených tornádem. Ministerstvo životního prostředí na to vyčlenilo 500 milionů korun. Český červený kříž by měl proplácet náklady na odhadce, kteří určují výši škody.

Dokument od odhadce je potřeba pro žádost o dotaci na obnovu poničeného domu nebo stavbu nového domu, který nahradí ten zdemolovaný. „Český červený kříž oznámí, kdy v místě bude, určí vyčleněné hodiny a lidé mu budou moct nosit doklady od odhadce nebo projektanta. V obcích jsou kontakty na více než sto lidí, kteří jsou připraveni tuto práci udělat,“ řekl Grolich.

Bouře poškodily asi dvanáct set domů, většinu je možné zrekonstruovat. Majitelé mohou žádat kromě dotace z ministerstva pro místní rozvoj až dva miliony korun a také o třímilionový úvěr na 30 let s jednoprocentním úrokem. Peníze lze získat i z veřejných sbírek a od neziskových organizací.

Těm, kteří neměli dům zkolaudovaný, pomůžou humanitární sbírky

Bez pomoci by neměli zůstat ani lidé, kteří neměli dům zkolaudovaný, a proto nedosáhnou na podporu z ministerstva. Podle Grolicha by jim měly pomoct humanitární sbírky, kde se vybralo přes miliardu korun.

 „V naší krajské sbírce máme nižší desítky milionů a jsme také schopni toto řešit. Bude to řešit správní rada a budeme čekat na to, jak se k tomu postaví ostatní. Peníze budeme nechávat na dofinancování nejproblematičtějších věcí. Když budeme přispívat na individuální věci, tak na tyto případy, které nejsou pokryté,“ řekl hejtman.

Brněnská charita rozděluje peníze podle míry poškození obydlí a také úrovně sociálního znevýhodnění, uvedla její mluvčí Simona Císařová. Charita se zvlášť zaměřuje na osamělé seniory, samoživitele, rodiny s více dětmi nebo nemocné.

„Peníze ze sbírky jsou určeny na obnovu poškozených domů a není pro nás kritérium, zda byla poničená obydlí zkolaudovaná. Soustředíme se na pomoc konkrétním lidem, kteří potřebují znovu začít bydlet. Už řešíme sedm takových případů a s dalšími jednáme. Díky pravidelným šetřením přímo v terénu jsme neustále v kontaktu se zasaženými,“ uvedl ředitel charity Oldřich Haičman.

Dvacítka nezkolaudovaných domů

Nezkolaudovaných domů zničených tornádem je na jižní Moravě dvacet, z toho deset v Moravské Nové Vsi. „V situacích, kdy obydlí nebylo zkolaudované, vše pečlivě prošetřujeme. Máme přímo v obcích své koordinátory, kteří mají přehled o stavu. V těchto případech je pro nás například důležité, zda byla nemovitost určena k bydlení, existují doklady nebo fotodokumentace o jejím budování a podobně,“ dodal ředitel charity.

Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO) v pátek napsala na Twitteru, že její úřad nalezl řešení pro majitele nezkolaudovaných domů, v pondělí by ho tak měla dostat na stůl vláda. Podle ní obyvatelům oblastí zasažených tornádem, kteří domy stavěli v souladu se stavebním zákonem, ale nestačili je zkolaudovat, stát pomůže.

Bouře s tornádem o rychlosti zhruba 300 kilometrů v hodině si poslední červnový čtvrtek vyžádaly šest životů a desítky zraněných. Zničily domy, auta i zeleň. Zhruba dvě stě domů je určeno k demolici.

Sbírka na pomoc v kladenské škole

Charity teď postupně rozdělují víc než miliardu korun vybranou ve sbírkách. Solidarita s postiženými ale trvá dál. Na podporu jedné z rodin se skládali i středoškoláci a učitelé v Kladně.

„Mezi zaměstnanci a žáky jsme vybrali za dva dny na konci školního roku 40 tisíc korun,“ říká ředitel Střední odborné školy Kladno Petr Paták. V pátek je ředitel poslal i se vzkazem na jižní Moravu.

Za jedním podpisem je 240 dárců z celé školy. Mezi nimi i sedmnáctiletá studentka veřejné správy Veronika Trefná. Vydělává si zatím jen příležitostně, když vypomáhá matce s účetnictvím. „Darovali jsme dva tisíce korun za celou rodinu, já jsem dala dvě stovky ze svého kapesného. Ty lidi tam přišli o všechno,“ uvědomuje si Veronika.

Události: Sbírka v kladenské škole na postižené tornádem (zdroj: ČT24)

„Tady měla být ložnice a tady bychom vstupovali do té nové části, kterou jsme si s manželem za ty dva roky vybudovali,“ hodnotí přímo na parcele obyvatelka zničených Hrušek Olga Turčíková. I ona s manželem přišla o všechno, jejich dům musel po tornádu k zemi. Právě k nim peníze z Kladna doputují.

„To je pro nás něco neuvěřitelného, že vám cizí lidi pošlou takový obnos peněz. Oni všichni říkají, že jsou to kapičky, ale já i můj manžel říkáme, že tyhle kapičky nás zachraňují,“ popisuje dojatá paní Turčíková. Věří, že i s jejich pomocí zas dům co nejdřív postaví.