Začala oprava mostu na vytížené silnici mezi Ostravou a Hlučínem. Objížďky ucpaly kolony

Události v regionech: Začala oprava frekventovaného ostravského mostu do Hlučínska (zdroj: ČT24)

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) zahájilo opravu mostu přes řeku Odru na vytížené silnici I/56 mezi Ostravou a Hlučínem. Most je kvůli tomu od pondělního rána zavřený, řidiči musí jet objížďkami. Silnice je hlavní spojnicí Ostravy a Hlučínska. Objízdné trasy přes přilehlé obce přinesly hned v prvním dni dlouhé kolony a dopravní komplikace.

Doprava začala v obcích Petřkovice, Ludgeřovice, Koblov v pondělí houstnout už po šesté ranní. Historický most přes řeku Odru zůstane průchozí jen pro pěší, záchranný systém a městskou hromadnou dopravu.

„Počítal jsem s tím, že se dnes ukáže, že ten problém je obrovský, protože v pátek se všichni tvářili, že všechno bude v pořádku, že ono to přece pojede,“ komentuje starosta Ludgeřovic Daniel Havlík (ČSSD).

„My jsme stejně jako ke každé velké důležité opravě svolali dokonce několikrát takzvanou uzavírkovou komisi, abychom vybrali optimum toho nejméně špatného z těch řešení,“ hájí se mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Jan Rýdl.

Podle starosty Ludgeřovic Havlíka ale právě přes jejich obec vede objížďka, ale řízení a debaty se neúčastní. S cestou do práce delší až o několik desítek minut musela počítat třeba Marcela Vrátníková. „Je to tak třikrát delší než normálně,“ přibližuje svoji zkušenost s objížďkou Vrátníková.

Pouze oprava, žádné rozšiřování

Oprava mostu je zatím naplánována na půlrok. Někteří řidiči už před jejím zahájením upozorňovali, že by bylo dobré celé místo rozšířit. „Je to technická památka, máme nějaký rámec, kterého se musíme držet při rekonstrukci, nelze očekávat, že bychom tady výrazně navyšovali počet jízdních pruhů,“ vysvětluje Rýdl z ŘSD.

S menší návštěvností se zřejmě bude muset srovnat i přilehlé obchodní centrum. Pro zákazníky zůstává stále otevřené, dostanou se k němu ale jen z jedné strany. „Je to pro nás komplikace a obtíž, po pandemické situaci, kdy jsme mohli znovu otevřít, kdy jsme se potřebovali pořádně nadechnout, tak je to klacek pod nohy,“ hodnotí ředitel Outletu Moravia Petr Leder.

ŘSD uvedlo, že oprava mostu potrvá do prosince a bez DPH bude stát více než 18 milionů korun. „V rámci rekonstrukce dojde k obnově protikorozní ochrany ocelových konstrukcí, sanaci degradovaných betonových částí, obnově nefunkční hydroizolace a výměně mostních závěr,“ uvedlo ŘSD.

Opravy ostravského mostu přes Odru
Zdroj: Jaroslav Ožana/ČTK

Oprava čeká i most v Ostravě-Porubě

V úterý zahájí Ředitelství silnic a dálnic opravu dalšího mostu přes potok Porubka v Ostravě-Porubě. Frekventovaná ulice 17. listopadu kvůli tomu bude v místě opravy zřejmě až do konce roku uzavřena. Řidiči budou muset jezdit po objízdné trase, přes most projedou pouze záchranáři a vozidla hromadné dopravy.

Oprava mostu bude stát bez DPH zhruba 20,5 milionu korun. Stavbaři zdemolují nevyhovující nosnou konstrukci a následně vybudují novou ocelovou stavbu odolnou proti povětrnostním vlivům. Nový most vydrží zátěž více než sedmnáct tisíc aut denně.

„Předpokládané trvání kompletní opravy uzavřeného mostu vychází do konce letošního roku,“ uvedl mluvčí ŘSD Miroslav Mazal. Objízdná trasa povede v obou směrech po silnici I/11 kolem nákupního centra Globus a po Opavské ulici. Dopravní podnik Ostrava oznámil, že autobusové linky 58 a 78 kvůli tomu budou jezdit odklonem. Linka 58 při jízdě ve směru na zastávku Poruba, radnice nebude jezdit na zastávku Splavní.

Komplikace čekají řidiče v létě v celém kraji

Dopravu v Moravskoslezském kraji budou v létě na řadě míst komplikovat další opravy silnic. Na Frýdecko-Místecku musí řidiči počítat s omezením provozu kvůli opravě mostů na I/11 v Jablunkově a také na silnici I/56, kde pokračuje rekonstrukce mostů v Bašce, a v červnu začne rekonstrukce mostu přes Černou Ostravici v Bílé. Na srpen Ředitelství silnic a dálnic ohlásilo úplnou uzávěru mimoúrovňového křížení na dálnici D56 ve Staříči. Z oprav silnic třetí třídy bude mít výraznější dopad na dopravu úplná uzávěra silnice IIII/48416 v Metylovicích.

Silnice I/11 vede napříč Ostravou a jako Rudná ulice je jednou z nejfrekventovanějších silnic v krajském městě. V červnu se tam mají začít opravovat mosty u vítkovického nádraží. Oprava potrvá dva roky a doprava tam bude omezena v režimu 1+1 do jednoho jízdního pásu. Omezený provoz bude v krajském městě o prázdninách také na silnici I/58, a to na Plzeňské ulici v úseku od křižovatky v Nové Bělé po Bělský les.

Technicko-provozní náměstek ředitele Správy silnic Moravskoslezského kraje Milan Novák řekl, že výraznější omezení v letních měsících se předpokládá na Ostravsku také u souvislých oprav vozovek některých silnic třetí třídy. V části Klimkovic Josefovicích bude o prázdninách úplná uzávěra a ve Vřesině bude částečná i úplná uzávěra průtahu obcí od července do září.

V Havířově na Karvinsku mohou řidiči očekávat dopravní komplikace v souvislosti s částečnou uzávěrou Dělnické ulice. V srpnu bude omezen provoz také v Karviné v Bohumínské ulici, která je silnicí I/67. Na Opavsku bude od července do září nutné počítat s omezením provozu v souvislosti s opravou vozovky na silnici I/57 mezi Skrochovicemi a Holasovicemi. Částečně uzavřený bude průtah obcí Darkovice. Na Novojičínsku bude představovat výraznější omezení úplná uzávěra silnice mezi Studénkou a Pustějovem.

Na Bruntálsku se bude na několika místech opravovat silnice I/45. Půjde o úsek mezi Novými Heřminovy a Zátorem, most přes Opavici v Krnově a most přes Moravici ve Valšově. Provoz bude od července omezený také na tříkilometrovém úseku silnice I/11 ve Staré Vsi u Rýmařova. Úplně uzavřený bude průtah Třemešné.