Brno má model koncertního sálu za dva miliony. Město na něm ověří akustiku budoucí haly

Na výstaviště v Brně dorazil ve čtvrtek zmenšený akustický model Janáčkova kulturního centra za dva miliony korun. Oproti plánovanému koncertnímu sálu je v poměru 1:10, řekla primátorka Markéta Vaňková (ODS). Podle jejího náměstka Tomáše Koláčného (Piráti) město na modelu ověří akustiku vypočítanou pro skutečnou stavbu. Sál bude stát dvě miliardy korun a nabídne 1200 míst pro posluchače. Výběrové řízení na zhotovitele by mělo začít koncem letošního roku.

Dřevěný model dorazil do pavilonu A brněnského výstaviště. „Zmenšenina sálu v poměru 1:10 vznikala od loňského podzimu v Mnichově Hradišti v dílně specializované na akustické modely. Objekt má rozměry pět metrů na 3,5 metru a výšku tři metry,“ uvedla Vaňková.

Podle Koláčného je model hermeticky utěsněný a celý se napustí dusíkem. „Zvuk se v něm šíří v odpovídajícím poměru vůči měřítku modelu, tedy přesně desetkrát pomaleji než ve vzduchu. Cílem měření je ověřit, že vypočtený tvar sálu a použité materiály zajišťují dokonalou akustiku,“ popsal.

„Pomocí různých měřicích přístrojů se bude zkoumat, jestli ten tvar je opravdu perfektní. Objekt se napustí dusíkem a napojí se na to mikrofony, ty budou snímat zvuk, který budou vyvíjet a zkoušet různé frekvence, odrazivost, pohltivost a tak dále,“ upřesnil architekt Petr Hrůša.

Figurky namísto živých diváků

Model uvnitř obsahuje i 1200 figurek, které mají napodobit posluchače v sále. „Simulují akustickou pohltivost posluchačů. I samotná přítomnost lidí mění akustické parametry prostoru,“ uvedl Koláčný. Testování potrvá podle radního Marka Fišera (Piráti) asi tři měsíce. Poté si budou moci model prohlédnout i obyvatelé Brna. 

Koncertní sál za dvě miliardy korun vznikne na rohu Besední a Veselé ulice. Zázemí v něm najde brněnská filharmonie, které momentálně chybí prostory ke koncertování. „Když jsme na turné, hrajeme v úžasných koncertních sálech. A když se v nich slyšíme, říkáme si, že je škoda, že nás takhle nemůžou slyšet i Brňané. Ale teď tu možnost konečně budou mít,“ řekl šéfdirigent Filharmonie Brno Dennis Russell Davies.

 „Sál má splňovat vynikající akustické požadavky, například to, že tam bude moci fungovat jakékoli obsazení, jakákoli hudba, v jakékoli kapacitě, a z každého místa bude stejně dobře slyšet,“ uvedla ředitelka filharmonie Marie Kučerová. 

Stavba by měla začít příští rok. Brno za halu zaplatí skoro miliardu, o 600 milionů žádá ministerstvo kultury, 100 milionů by měl dát Jihomoravský kraj a přes 300 milionů už v minulosti poskytla městská společnost Brněnské komunikace, která v místě v první etapě postavila podzemní garáže pro dvě stě aut. Garáže ale zatím nejsou přístupné, čeká se na stavbu nadzemní části.