Hodonínský soud svěřil syny Evy Michalákové do její péče. Případem se nadále zabývá evropská justice

Okresní soud v Hodoníně tento týden formálně svěřil děti Evy Michalákové do její péče. V tiskové zprávě to uvedla členka petičního výboru na podporu rodiny a senátorka Jitka Chalánková. Chlapce Michalákové a jejímu tehdejšímu manželovi před deseti lety odebraly norské úřady. Případ nadále čeká na projednání Evropským soudem pro lidská práva.

„Soud se jednoznačně postavil na stranu matky a ocenil její mnohaletý boj o vlastní děti. Více v tuto chvíli nebudeme s ohledem na děti a na probíhající soudní řízení u štrasburského soudu pro lidská práva komentovat. Jen mohu potvrdit, že paní Michaláková soud ubezpečila o tom, že si je dobře vědoma obtížné situace, ve které se děti po letech násilného odloučení ocitají, a že dál bude jednat s odpovídající citlivostí k jejich zájmům,“ uvedla Chalánková.

Norská sociální služba odebrala rodičům chlapce na jaře 2011 kvůli podezření ze zneužívání, zanedbávání a týrání. To se nepotvrdilo, soud ale považoval zjištění za závažná a děti nechal u pěstounů. 

Chlapci nejsou spolu. Neví se, kde žijí

Před šesti lety úřady v Norsku zbavily Michalákovou rodičovských práv k oběma synům, otci práva ponechaly. Matka s následnými odvoláními neuspěla. V roce 2017 se obrátila se stížností na Norsko na Evropský soud pro lidská práva. Chlapci byli rozděleni do dvou různých rodin. Současné místo pobytu norské úřady tají.

Okresní soud se řízením, ve kterém se Michaláková domáhala vrácení svých dětí do péče prostřednictvím českých soudů, zabýval opakovaně. Třikrát jej zastavil, naposledy s odůvodněním, ve kterém norská rozhodnutí označil za dostatečná s ohledem na to, kde chlapci mají obvyklý pobyt.

Odvolací Krajský soud v Brně ale věc vracel zpět s tím, že bez ohledu na obvyklý pobyt dětí mohou ve věci rozhodnout právě české soudy. Naposledy krajský soud nařídil, aby v řízení u okresního soudu pokračoval jiný soudce.