Otec synů Michalákových promluvil. Prý se vídá se synem a nikdy děti nebil

Otec synů Michalákových promluvil (zdroj: ČT24)

Po třídenním jednání soudu o odvolání v kauze dětí Michalákových poprvé promluvil jejich otec. On i matka teď čekají na verdikt soudu, který by měl rozhodnout, jestli jí vrátí rodičovská práva. A taky zda mladší z jejich synů bude moct být adoptován – kvůli tomu se odvolal i otec. Ten odmítá veškerá obvinění z fyzického násilí a tvrdí, že se vídá se starším synem Denisem. Podle Evy Michalákové na to nemá důkazy.

Zedník, občasný porybný a fotograf na volné noze Josef Michalák žije v Norsku třicet let. Když mu před pěti lety norské úřady odebraly syny, byli s Evou Michalákovou ještě manželé. Teď se s dnes už bývalou ženou znovu potkali u soudu.

Sluchově postižený Josef Michalák pro Českou televizi popsal, že se vídá se starším synem. Oba chlapci žijí totiž v pěstounských rodinách asi 20 kilometrů od místa, kde bydlí. Podle otce jsou rozděleni kvůli psychickým problémům staršího Denise. Matka Eva Michaláková však tomu, že by se otec dětí se synem vídal, nevěří.

„Denis nemá rád maminku, bojí se jí,“ tvrdí otec Denise a Davida Michalákových, Josef Michalák. A dodává, že je tři roky vychovával sám a všechno bylo v pořádku. „Když se však maminka vrátila po práci domů, Denis a maminka měli problémy,“ uvádí.

Oba rodiče norské úřady viní z násilí na dětech, Josef Michalák však odmítá, že by syny bil a viní bývalou manželku. „Když je Barnevernet oba vzal poprvé, já jsem je nebil, to Eva. A Eva mi psala, ať to Barnevernetu neříkám, že je bije,“ říká otec dětí.

Po rozhovoru ČT kontaktovala i Evu Michalákovou – telefon však už nezvedala, na sms zprávy nereagovala. Už dříve ale jakékoliv násilí na dětech vyjma občasného plácnutí odmítala. Tomu, že je otec v kontaktu se synem, nevěří. „Já s exmanželem nejsem v kontaktu a dokud nepředloží důkazy, tak tomu nevěřím,“ konstatuje matka Denise a Davida Eva Michaláková. „Více než na důkazy se tu hraje na pocity a dojmy,“ dodává k tomu český právník Evy Michalákové Pavel Hasenkopf.

Eva Michaláková
Zdroj: ČT24

Exmanželé nechtějí, aby byl mladší David poslán k adopci

V jednom se exmanželé ale shodnou – ani jeden z nich nechce, aby byl mladší David poslán k adopci. Ta by měla být až posledním řešením v extrémní situaci. I podle stanoviska českého státu pro norský soud. Postup Barnevernetu už dřív kritizovali někteří čeští politici i prezident.

„Když se říká, že Norsko krade lidem děti, tak to není pravda, když se zeptáte na jakémkoliv úřadě, zjistíte, že českých nebo ruských dětí odebrali velmi málo,“ uvádí bývalá psycholožka Barnevernetu Elisabeth Backe-Hansenová.

Děti Michalákovým norská sociální služba Barvenernet odebrala 20. května 2011. Matka Eva vloni přišla i o rodičovská práva, teď čeká, jestli jí je soud vrátí zpět a bude moci syny alespoň více vídat.