Po rozsáhlých opravách se do panelového domu v Bohumíně vrací nájemníci

Rekonstrukce bytů, které byly v bohumínském panelovém domě nejvíce zasaženy srpnovým požárem, jsou téměř u konce. Do opravených bytů se už vrátily tři rodiny, další dvě ještě čekají na dodání kuchyňských linek. Čtyři rodiny se vrátit odmítly, sdělil ČT bohumínský místostarosta Igor Bruzl (ČSSD). Celkem prošlo rekonstrukcí 46 bytů, šest z nich potřebovalo radikální zásah.

Nájemníci se do svých bytů začali stěhovat už minulý týden. Pro jiné bydlení se nakonec rozhodly čtyři rodiny. Byty, které zůstanou prázdné, budou následně nabídnuté v dražbě. „Uvolněné byty zatím obsazené nejsou, protože kvůli nouzovému stavu máme licitace zastavené,“ uvedl místostarosta Bruzl.

Během příštího týdne začne kraj vyplácet zraněným a pozůstalým jejich podíl ze sbírky. „Největší část vybraných peněz samozřejmě obdrží pozůstalí po obětech požáru. Za každého z jedenácti zemřelých bude nejbližšímu pozůstalému vyplaceno 200  tisíc korun. Pokud je pozůstalých více, částka se mezi ně rozdělí. Správní rada veřejné sbírky dále navrhla, aby byli odškodnění zranění, kteří museli být hospitalizováni. Jednalo se o čtyři osoby, každá z nich obdrží sto tisíc korun,“ vyčíslil hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák (ANO).

Zbylým nájemníkům domu poskytne symbolickou částku město. Bohumínský místostarosta dodal, že obyvatelé budou za každou finanční pomoc rádi.

„Moc jich nemělo pojištění domácnosti, vlastně až na jednu rodinu nikdo, takže kdo neměl našetřeno, měl by úplně smůlu. Ti, co pak našetřeno měli, zase neměli nárok ani na mimořádnou okamžitou pomoc z Úřadu práce,“ uvedl Bruzl. Město od kraje dostalo na pokrytí škod v postižených bytech skoro 600 tisíc korun.

Na začátku srpna došlo v Bohumíně k požáru, který si vyžádal jedenáct obětí, dalších deset  osob bylo zraněno. Muž podezřelý ze zapálení bytu byl na místě zadržen.