Soud zprostil obžaloby muže, který se původně přiznal k upálení bezdomovců. Nepodařilo se to prokázat

Zlínský krajský soud zprostil Miroslava Gašpara obžaloby z vraždy dvou mužů a pokusu o vraždu ženy v bývalé kotelně v Kroměříži. Skutek se nepodařilo sedmačtyřicetiletému muži prokázat. Podle podané obžaloby vylil Gašpar s neznámým komplicem na dva spící muže benzin a zapálil je. V rozporu s tím je však posudek hasičů, kteří stopy po benzinu v místnosti nenašli. Rozsudek není pravomocný, žalobce si nechal lhůtu pro podání odvolání, Gašpar ve středu u soudu nebyl.

Oba muži při požáru v bývalé kotelně zemřeli, žena ležící opodál utrpěla zranění. Gašparovi hrozilo 15 až 20 let vězení, případně výjimečný trest. Vinu u soudu dříve popřel, policii se však k činu původně přiznal. „Jedná se o situaci, kdy se obžalovaný sám doznal, opakovaně dokonce, že zemřelé osoby benzinem polil a následně zapálil. Ovšem další důkazy tomu absolutně nenasvědčují,“ řekl předseda trestního senátu Jiří Dufek.

Hasiči stopy po benzinu nenašli

Zproštění obžaloby kvůli nedostatku důkazů u soudu požadovala obhajoba i státní zástupce Petr Matoušek. Podle expertizy hasičů nic nenasvědčuje tomu, že požár byl založen úmyslně za použití benzinu či jiného urychlovače hoření. „Posudek hasičů je v příkrém rozporu s původní výpovědí obžalovaného. Nemůžu vyloučit, že požár mohl být způsoben nedbalostním jednáním. Pokud přetrvávají pochybnosti, nemohu udělat nic jiného než navrhnout, aby byl obžalovaný obžaloby zproštěn,“ uvedl v závěrečné řeči Matoušek.

Podle podané obžaloby požadovali pachatelé po bezdomovcích splacení dluhů. Když neuspěli, koupili na čerpací stanici do plastových lahví nejméně šest litrů benzinu. S cílem oba údajné dlužníky zabít podle obžaloby vnikli loni 7. dubna okolo 03:00 do budovy bývalé kotelny. Spící muže a věci kolem nich podle spisu polili benzinem a zapálili, byť blízko ležela ještě žena, a vzápětí utekli.

Výpověď Gašpara byla pokaždé jiná

Sedmačtyřicetiletý Gašpar se ze středečního hlavního líčení omluvil, ve Valdicích si odpykává trest za neplacení výživného. Při srpnovém hlavním líčení však u soudu připustil, že do bývalé kotelny na sídlišti Zachar chodíval a někdy v ní i přespával. Odmítl ale, že by na známé zaútočil. „Věřím tomu, že ten trestný čin jsem nespáchal. Nezapálil jsem je. Nebyl jsem tam,“ řekl tehdy Gašpar.

V přípravném řízení ale Gašpar uvedl, že spící muže v budově polil benzinem jeho společník, kterého zná jen od vidění. Při vazebním zasedání řekl, že v době požáru byl pod vlivem alkoholu a prášků. U soudu jako svědek vypovídal policista z kroměřížského obvodního oddělení, který uvedl, že se mu v noci koncem loňského dubna Gašpar na služebně přiznal, že kotelnu zapálil.

„Řekl, že to zapálil benzinem. Další osobu nezmiňoval,“ uvedl policista. Zmínil také, že mu Gašpar řekl, že benzin koupil na čerpací stanici v Kroměříži. Pod vlivem alkoholu nebo drog Gašpar podle policisty v tu chvíli nebyl. Právě spontánní doznání obžalovaného podle Matouška iniciovalo celé trestní řízení.

Zasahující hasiči našli v objektu ve Francouzské ulici dvě těla mužů bez známek života. V té době jim bylo 53 a 41 let. Tehdy devětapadesátileté ženě se podařilo z hořící budovy uniknout, s podrážděnými dýchacími cestami skončila v nemocnici. Kromě dvojnásobné vraždy a pokusu o vraždu byl Gašpar obžalovaný z poškození cizí věci. Druhého údajného pachatele zmíněného v obžalobě se policii vypátrat nepodařilo.