Do řeky Bečvy se vrací život. Rybáři se chystají vysadit první ryby

Na konci týdne se rybáři chystají vysadit do řeky Bečvy, ve které kyanid otrávil veškerý život, první ostroretky. Ryby budou vysazovat postupně a budou zjišťovat, jak se jim v řece daří. Kyanid totiž zničil i veškerou jejich potravu. Na konci září odvezli rybáři z oblasti Přerovska více než čtyřicet tun uhynulých ryb, jejich likvidace stála půl milionu korun. Celkovou škodu však počítají až na desítky milionů korun.

V první várce vysadí rybáři do Bečvy několik tisíc kusů ročních ostroretek z rybníku v Hranicích. „Odchovali jsme tam ročka, který se bude nyní vysazovat. Půjde o tisíce kusů, zarybňovací plán máme deset tisíc, věřím, že to bude více, uvidíme,“ řekl předseda místní organizace svazu rybářů v Hranicích Pavel Helísek.

Podle rozborů kyanid zničil i mikroorganismy, kterými se ryby živí. „Byla však větší voda, něco mohlo natéct. Budeme to testovat, po malých částech budeme řeku pomalu zarybňovat a sledovat životaschopnost,“ doplnil předseda Územního svazu rybářů pro Severní Moravu a Slezsko Pavel Kocián.

Uhynulé ryby rybáři po vylovení ze zamořené řeky odváželi do kafilérie v Mankovicích. Náklady na likvidaci vyšly na téměř 550 tisíc korun, vzhledem k okolnostem ekologické havárie však vedení firmy tuto částku rybářům snížilo o zhruba 78 tisíc.

Škody na rybách nemají jak vymáhat

Celkovou škodu na rybí obsádce, včetně nákladů na likvidaci uhynulých ryb, však počítají rybáři na desítky milionů korun. Podle zákona škody na rybách nemají jak vymáhat. Podle předsedy svazu rybářů Kociána totiž tabulkové ceny platí pro registrované chovatele ryb, jako jsou například rybníkářské firmy.

„Od těchto dodavatelů nebo od dodavatelů z našich místních organizací nakoupíme násady. V momentě, kdy ryby nakoupíme, převezeme a vysadíme do revírů, však nejsou ničí. I když se zjistí viník havárie, ze zákona po něm náhradu nemůžeme nárokovat,“ uvedl Kocián. Rybáři přitom podle něj musí každým rokem v revíru vysadit předepsané množství ryb.

Na pomoc rybářům vznikla sbírka

Podporu rybářům přislíbilo ministerstvo životního prostředí i kraje, dosud však žádnou finanční pomoc nedostali. Územní svaz rybářů proto minulý týden v pátek požádal o pomoc veřejnost; založil transparentní účet 35036038/5500, veškeré finanční prostředky na tomto účtu budou čerpány výhradně na pokrytí škod vzniklých na řece Bečvě. Dosud se na něm sešlo téměř 150 tisíc korun, přispívají lidé z celé republiky.

Ekologická havárie postihla řeku Bečvu v úseku pod Valašským Meziříčím až po Přerov. Do řeky vypustil kyanid dosud neznámý pachatel, případ vyšetřují vsetínští kriminalisté. Podle odborníků kyanid poškodil celý vodní biotop a podmínky pro všechny na vodu vázané organismy na zhruba čtyřiceti kilometrech toku.