Masarykova univerzita přijme studenty a vědce z Běloruska. Reaguje na situaci v jejich zemi

Masarykova univerzita otevírá stipendijní program pro studenty a vědce z Běloruska. Reaguje tak na aktuální situaci v zemi, kde se odehrávají rozsáhlé protesty proti autoritářskému prezidentovi Alexandru Lukašenkovi.

Masarykova univerzita nabízí pobytové stipendium pro dvě desítky studentů ve výši až dvanáct tisíc korun měsíčně. Perzekvovaní akademici mají možnost ucházet se o vědecký grant až do výše jednoho milionu korun ročně. Výběr se bude řídit kvalitou uchazečů. Podmínky pro získání grantu pro vědce jsou zveřejněny na webu školy.

„Podporu pro vyhlášení stipendijního programu jsem obratem získal od děkanů našich fakult, které jsou připraveny uvolnit prostředky ze stipendijních fondů. Věřím, že tímto krokem motivujeme i ostatní univerzity a v duchu Masarykových myšlenek pomůžeme bránit se prací,“ řekl rektor Martin Bareš.

Nabídku vědeckých grantů je univerzita připravena financovat z interní grantové agentury. „Podpora je určena pro vynikající vědce ze všech oborů v oblasti přírodních a humanitních věd,“ doplnila prorektorka pro vědu Šárka Pospíšilová. Výzva bude otevřená od poloviny září.

Vedení univerzity minulý týden vyjádřilo hluboké znepokojení nad děním v Bělorusku po prezidentských volbách, které podle opozice ani české diplomacie nebyly svobodné, spravedlivé ani demokratické. Univerzita apelovala na běloruské úřady, aby upustily od násilí a perzekucí, k nimž se uchýlily v prvních dnech protestů po volbách.