Otevřené okénko nebo pes v autě. Aplikace Varuj mě pomáhá zapomnětlivým řidičům

Aplikace Varuj mě pomáhá brněnským řidičům (zdroj: ČT1)

V Česku začala fungovat nová aplikace Varuj mě, která má upozornit řidiče na to, že zapomněli ve svém autě cennosti, domácího mazlíčka anebo jenom nechali otevřené okénko či rozsvícená světla. Aplikace, kterou vymysleli dva nadšenci z Brna, zatím funguje jenom na telefonech s operačním systémem Android. Uživatel se v programu musí zaregistrovat, řidiči si pak pomáhají navzájem.

Samotná aplikace Varuj mě je zdarma, uživatel se však po stažení z Google Play musí zaregistrovat a za okno svého vozidla poté vložit kartičku, která ostatní uživatele informuje o tom, že je majitel auta v aplikaci aktivní. Služba Varuj mě funguje i na webovém prohlížeči, je tak možné využívat ji i na počítači nebo telefonu s iOS. 

„Vzniklo to tak, že jsme dost často viděli stojící auta se staženými okénky nebo zapnutými světly. Jsou lidé, kteří by rádi pomohli, ale jsou ostýchaví nebo neví jak, a tak jsme se rozhodli, že tyto dvě věci spojíme,“ popsal nápad spoluautor aplikace Jiří Karpíšek.

Když jde o život, přijde SMS

Ovládání aplikace je jednoduché. Když uživatel například někde uvidí auto se staženými okénky, zadá do aplikace SPZ vozidla a vybere z nabídky daný problém. Podle autorů je v nabídce zhruba deset událostí, ke kterým dochází nejčastěji.

Nejde však pouze o zapomenutá okénka nebo světla. V aplikaci mohou řidiči upozornit také na špatné parkování, podhuštěné pneumatiky nebo na život ohrožující situace, jako je třeba zapomenuté dítě nebo zvíře ve vozidle.

Pomůže strážníkům?

Autoři aplikace Varuj mě nedávno jednali i s Městskou policií v Brně. Strážníci by totiž aplikaci mohli využívat také, což by jim ulehčilo práci. V centrálním systému se totiž občas objevují telefonní čísla, která už nejsou platná. Strážníci tak řidiče nemohou o problému včas informovat.

„Domníváme se, že tato služba může být v určitých situacích prospěšná, zejména když potřebujeme kontaktovat řidiče vozidla, který se nenachází v okolí,“ uvedla mluvčí brněnských strážníků Markéta Skřivanová.

Autoři aplikace chtějí postupně oslovit i strážníky v jiných městech. Ti brněnští už jim doporučili, aby do aplikace přidali také hlášení o ohrožení auta při živelních katastrofách jako jsou povodně nebo požáry.