V Olomouckém kraji se chystá spuštění jízdenkové aplikace. Testeři se svezou za čtvrtinu ceny

Koordinátor integrovaného dopravního systému Olomouckého kraje (KIDSOK) připravuje rozjezd nové mobilní aplikace MobilOK, která umožní elektronické odbavení cestujících v místním integrovaném dopravním systému. Fungovat by měla od dubna letošního roku, do té doby ji mohou cestující testovat. Ti, kteří se zúčastní zkušebního projektu, budou moci jezdit se slevou 75 procent.

Po spuštění aplikace na mobilních telefonech v dubnu letošního roku bude elektronické odbavení cestujících v krajské integrované dopravě fungovat zatím u týdenních a měsíčních jízdenek. 

Aby mohl cestující aplikaci používat, bude se muset nejdříve registrovat na e-shopu IDSOK.cz, kde si vytvoří svůj účet.

„Po nákupu jízdního dokladu v tomto e-shopu bude jízdenka přiřazena k identifikátoru v podobě naší aplikace. Tyto jízdní doklady budou následně při přepravní kontrole zobrazeny obsluze odbavovacího zařízení,“ popisuje náměstek olomouckého hejtmana Jan Zahradníček (ANO).

Na iOS i Androidu

Mobilní aplikace MobilOK podporuje hned dva způsoby odbavení. Cestující mohou při kontrole jízdenky předložit QR kód, a to ve vlacích Českých drah nebo v tramvajích a autobusech olomoucké MHD. Druhou možností je odbavení pomocí takzvaného dynamického grafického prvku, a to v autobusech příměstské dopravy.

Mobilní aplikaci si cestující budou moci nainstalovat na mobilní telefony s operačními systémy Android a iOS. Aplikace zatím funguje ve zkušebním režimu a KIDSOK nyní hledá cestující, kteří by s testováním nového způsobu odbavování pomohli. 

KIDSOK shání dvě stě dobrovolníků, takzvaných testerů, kteří budou funkčnost aplikace zkoušet po dobu dvou měsíců. Nový systém by měli testovat studenti, lidé v produktivním věku, ale také senioři. Zájemci se mohou zaregistrovat na webových stránkách KIDSOK, po zakoupení jízdenky budou jezdit za čtvrtinu běžné ceny. 

Na konci testovacího období jim (testerům) bude zaslán jednoduchý dotazník spokojenosti, díky němuž aplikaci případně ještě doladíme.
Kateřina Suchánková
ředitelka KIDSOK

Platba kartou přímo v tramvajích už i v Olomouci

Dopravci v celém Česku se postupně zbavují klasických papírových jízdenek. Jízdenku na vlak si mohou cestující objednat například přímo v aplikaci Českých drah Můj vlak nebo v aplikaci společnosti RegioJet Jízdenka. 

Přibývá i měst, kde se dá platit kartou přímo ve vozidlech MHD. Průkopníkem v takovém způsobu odbavování je Ostrava, kde mohou lidé používat platební karty už více než tři roky. Od dubna letošního roku si navíc cestující v Ostravě nebudou moci označit klasickou papírovou jízdenku. Jejich prodej Dopravní podnik Ostrava zrušil koncem roku 2019.

Bezkontaktních plateb by se už brzy mohli cestující dočkat i přímo v olomouckých tramvajích a autobusech. Dozorčí rada Dopravního podniku města Olomouce nedávno schválila veřejnou soutěž na dodavatele validátorů do tramvají a autobusů, které umožní platbu jízdného kartou.