Ostravané už tři roky nepotřebují v MHD papírovou jízdenku. Příští rok jim bude k ničemu, dopravce je zruší

Cestující v Ostravě mohou už tři roky platit jízdné přímo v tramvajích, trolejbusech nebo autobusech bezkontaktně platební kartou. Za tu dobu si takto jízdenku koupily už čtyři miliony cestujících. Podle Dopravního podniku Ostrava (DPO) se zájem o bezkontaktní platbu zvyšuje, a papírové jízdenky tak definitivně zruší. Jízdenky by měly být běžně k dostání jen do konce letošního roku.

DPO během prvního pololetí zaznamenal 2,5 milionu bezkontaktních plateb za jízdné. „Přes platební karty jsme inkasovali za první pololetí roku 2019 více než čtyřicet milionů korun, což je nárůst zhruba o 13 milionů korun oproti předchozímu pololetí,“ řekl ředitel DPO Daniel Morys. 

Kromě toho dopravce zaznamenal i jeden rekord v souvislosti s festivalem Colours of Ostrava, během kterého se potvrdilo, že platba jízdného kartou je mnohem pohodlnější jak pro místní, tak i pro návštěvníky města. Jen v pátek 19. července si takzvaně odpíplo jízdné ve vozech MHD skoro třicet tisíc lidí.

Vzhledem k tomu, že stále větší podíl peněz míří do kasy DPO právě z bezkontaktních plateb, rozhodl se dopravce, že klasické papírové jízdenky přestane prodávat už příští rok, a to jako první v Česku. Jízdenky by měly být běžně k dostání do konce tohoto roku.  

Od ledna budou v Ostravě takzvané kreditomaty, ve kterých si cestující koupí hned několik jízdenek najednou. Lidé, kteří budou mít v peněžence ještě staré jízdenky, je budou moci použít do konce března.
Tomáš Indrei
redaktor ČT

Už nyní ostravský dopravní podnik používání papírových jízdenek postupně omezuje. Ubylo  například automatů, kde se dají koupit, ve vozidlech MHD je také jen jediný přístroj, kde se tyto jízdenky dají označit. Papírové jízdenky přitom stále používá okolo 40 procent cestujících, kteří si kupují krátkodobé jízdenky. V červnu jich bylo 44 procent.

Kartou i v „šalině“

Službu chytrého odbavení cestujících nyní plánuje i Brno, které by chtělo terminály ve vozech MHD začít provozovat už na jaře příštího roku. Nová služba tak doplní takzvané SMS jízdenky a placení papírových jízdenek kartou v jízdenkových automatech. Platit kartou se dá také ve vozech pražské, plzeňské nebo liberecké MHD. 

Platební kartu pro přepravu cestujících mohou využívat i cestující v olomouckých tramvajích a autobusech, tam ale systém funguje úplně jinak. Kartu není možné použít na nákup jednorázové jízdenky, ale jenom na nákup týdenních, měsíčních nebo ročních kuponů. Ty se nahrají přímo na čip karty a při kontrole revizorem, cestující předkládá jenom platební kartu. Na terminálu se revizorovi zobrazí informace o cestujícím včetně fotografie a platnosti kuponu.