V Olomouci lze platit za MHD přes internet. Podnik chce bezhotovostní platby postupně rozšířit

Časové jízdenky na městskou hromadnou dopravu v Olomouci si lidé mohou od 2. ledna koupit nejen v prodejnách Dopravního podniku města Olomouce (DPMO), ale nově i na internetu. Elektronické jízdenky zakoupené v e-shopu budou přiřazeny k bezkontaktní platební kartě, řekla mluvčí DPMO Martina Krčová. Podnik pak do dvou let hodlá umožnit platby kartou přímo ve vozech MHD.

Cestující, kteří si pořídili jízdenku přes internet, při eventuální kontrole předloží revizorovi platební kartu, přes niž ji zakoupili. Revizor pak bude moci podle jejího čísla zkontrolovat, že si časový kupon opravdu koupili.

Na internetu bude možné od začátku příštího roku koupit jízdenky DPMO se sedmidenní až roční platností. „Cestující, kteří budou využívat této možnosti, budou mít jistotu, že již nikdy neztratí papírový kupon, protože ten (elektronický) trvale zůstává v databázi,“ uvedla Krčová. 

Elektronickou časovou jízdenku na olomouckou městskou hromadnou dopravu je možné koupit z kteréhokoliv zařízení připojeného k internetu, takže lidé už nemusí chodit k přepážkám DPMO a ušetří čas.

Systém umožňuje volbu automatického zasílání upozornění e-mailem před vypršením její platnosti.
Martina Krčová
mluvčí DPMO

Lidé se mohli v e-shopu DPMO registrovat už v prosinci loňského roku, přičemž návod našli na internetových stránkách https://eshop.dpmo.cz. Nyní v lednu probíhá ověřování osobních dat cestujících.

Platba kartou v autobusech do dvou let

Bezkontaktní nákup jednorázových jízdenek přímo v tramvajích a autobusech MHD plánuje podnik zavést do dvou let. O technickém řešení bezkontaktního nákupu jízdenek nebylo zatím rozhodnuto, řekl ředitel DPMO Jaromír Machálek. V některých městech už je bezkontaktní nákup jízdenek zaveden a lidé k tomu používají bankovní karty.

„Budeme analyzovat nové možné technologie,“ uvedl Machálek, podle kterého se od zvoleného systému bude odvíjet i nutná investice.

V některých městech už bezkontaktní platba jízdenek funguje. Například ve vozech MHD v Ostravě lze platit bankovní kartou od poloviny roku 2016. Ostravský dopravní podnik předloni instaloval do 613 vozidel téměř 2200 terminálů. U každých dveří je minimálně jeden, u některých i dva.

V Ostravě se v MHD platí kartou

Ostravský systém využívá 615 modemů pro komunikaci v mobilních sítích. Tyto přístroje dopravce používá od roku 2015 pro odbavení platební karty ODIS. Už při jejich pořízení společnost chtěla, aby čtečka uměla pracovat i s bankovními kartami. Celkem firma do projektu investovala 48 milionů korun. Na velkou část získala dotaci od EU. Zájem cestujících v ostravské MHD o platbu jízdného bankovní kartou roste. Každý den takto loni v průměru koupili několik tisíc jízdenek.

DPMO loni přepravil zhruba 54,7 milionu lidí, tedy stejně jako v roce 2015, kdy se ve městě zastavil několikaletý pokles počtu cestujících v tramvajích a autobusech městské hromadné dopravy. DPMO, jehož stoprocentním vlastníkem je město, loni provozoval 68 tramvajových vozidel a 77 autobusů. Údaje za letošní rok zatím nebyly zveřejněny.