V Ostravě jako v Londýně: MHD zaplatíte kartou, systém vám vybere nejvýhodnější tarif

V Ostravě jako vůbec v prvním městě v České republice bude možné platit jízdné bezkontaktní platební kartou. A to bez vytištění klasické papírové jízdenky. Cestující budou moci novinku vyzkoušet už tento čtvrtek.

„Nové zařízení už je v tuto chvíli instalováno ve všech trolejbusech, autobusech i tramvajích, které jezdí po Ostravě,“ uvedla redaktorka České televize Tereza Krumpholzová. Poprvé si takto koupit jízdenku ale lidé budou moci až ve čtvrtek, kdy bude systém plně spuštěn.

„Tato novinka je připravena ve všech vozech městské hromadné dopravy, tedy ve všech více než dvou tisících označovačích a šesti stech vozech,“ řekl mluvčí Dopravního podniku Ostrava Miroslav Albrecht.

Elektronizace MHD

Cestujícím bude stačit mít u sebe pouze běžnou bezkontaktní platební kartu, kterou používají v obchodech. Tu přiloží při nástupu a výstupu z vozu. „A už nemusí nic více řešit. Peníze se jim navíc neodečtou hned, ale až v noci, kdy systém transakce vyhodnotí,“ zjistila Tereza Krumpholtzová.

Lidé by mohli dokonce i ušetřit – systém totiž sám pozná, jak dlouho člověk cestoval a měl by vyhodnotit, která jízdenka je pro něj nejvýhodnější.

  • Cestující, který si při nástupu do vozidla zakoupí díky platební kartě jízdenku, nedostane o nákupu žádný doklad. Revizor však jeho platbu zkontroluje snadno na elektronickém zařízení, z něhož jízdenku cestující dříve zakoupil. V takovém případě stačí k jeho snímači opět přiložit kreditní kartu a systém automaticky zobrazí danou platbu za jízdu.

Dopravní podnik v Ostravě se návrhem nového platebního systému inspiroval v Londýně, kde takové zařízení funguje. Cestování by tak mělo být snadnější hlavně pro mimoostravské, tedy pro ty, kteří sem přijíždí třeba na letní hudební festival nebo sportovní akce.

Při konečném účtování, které se provádí jednou za den, bude nastaven maximální limit 80 korun za den. To je cena čtyřiadvacetihodinové jízdenky.

„Pokud někdo tuto částku překročí, všechny další jízdy nad 80 korun během tohoto dne bude mít zdarma,“ řekl jednatel společnosti KODIS, která řídí regionální dopravu, Aleš Stejskal.

Dopravní podnik Ostrava nechal terminály instalovat do 613 vozidel. Celkem jde o téměř 2200 terminálů. U každých dveří je vždy minimálně jeden. U některých i dva. Systém využívá 615 modemů pro komunikaci v mobilních sítích. Tyto přístroje dopravce používá od roku 2015 pro odbavení platební karty ODIS. Už při jejich pořízení společnost chtěla, aby čtečka uměla pracovat i s bankovními kartami. Celkem firma do projektu investovala 48 milionů korun. Na velkou část získala dotaci od EU.

  • Ostravskou městskou hromadnou dopravu čekají o letních prázdninách dvě větší výluky. Podobně jako loni nebudou tramvaje jezdit kvůli opravám v části Nádražní ulice a nahradí je autobusy. Kvůli stavebním úpravám se chystá i výluka tramvají v zastávce Palkovského, kde rovněž bude zavedena náhradní autobusová doprava. Letní jízdní řády budou platit od 3. července do 27. srpna.
  • V případě tramvajové dopravy budou zastaveny linky šest, devět a deset, u autobusů linka 20, která zajišťuje dopravu k Vysoké škole báňské-Technické univerzitě Ostrava, a také linka 92. Trolejbus nebude jezdit na lince 109.
  • Výluka v Nádražní ulici, kde se kompletně opravuje další část této důležité komunikace v centru města, je plánována od 25. července do 27. srpna.
  • Kompletní přehled změn najdou cestující například zde: tinyurl.com/letni-jizdni-rady.
  • Zdroj: ČTK