Zámek v Čechách pod Kosířem láká návštěvníky na Mánesovu Švadlenku

Lákadlem letošní návštěvnické sezony zámku v Čechách pod Kosířem je jeden z nejslavnějších obrazů Josefa Mánesa Švadlenka. Dílo z poloviny 19. století zapůjčila zámku Národní galerie v Praze, na Moravě se obraz objevil naposledy zhruba před půlstoletím. Malíř na zámku dlouhá léta pobýval, přátelil se se šlechtickým rodem, který objekt vlastnil.

Letos si na zámku v Čechách pod Kosířem připomínají dvě stě let od Mánesova narození. „Švadlenka je jeden z nejznámějších obrazů, které namaloval. Je to hodně expresivní dílo, které se vymyká z jeho tvorby,“ přiblížil Břetislav Holásek, ředitel Vlastivědného muzea v Olomouci, které zámek spravuje.

Obraz Švadlenka
Zdroj: Luděk Peřina/ČTK

Obraz Švadlenka Mánes namaloval v letech 1858 až 1859. Podle Národní galerie v Praze, která má obraz ve svých sbírkách, jde o nejlepší ukázku Mánesovy žánrové malby. Zachycuje postavu těhotné dívky, jež sklání hlavu v pláči nad rozešitými svatebními šaty. Podle některých výkladů může jít o portrét Františky Pokorné, nevěsty Mánesova přítele a malíře Adolfa Kosárka, který v době své svatby byl již těžce nemocen tuberkulózou. Na to, že je dívka v těžké životní situaci odkazuje i otevřená ptačí klícka. „V malířské symbolice zobrazuje nějaký svazek, který by se neměl porušovat. Nicméně ona je tam skutečně otevřená a ptáček, který tam byl uletěl. Můžeme zjednodušeně tvrdit, že jí ulétlo štěstí,“ vysvětlil kastelán Zámku Čechy pod Kosířem Martin Váňa.

Po ukončení sezony projdou Mánesovy obrazy restaurováním

Obraz, jehož hodnota je vyčíslena na deset milionů korun, se po ukončení sezony vrátí zpět do Národní galerie v Praze. S ním budou do Prahy odvezena i všechna další Mánesova díla, která lze nyní vidět na zámku. „Návštěvníci tak mají vlastně poslední šanci během této sezony zhlédnout ucelenou sbírku děl českého malíře. Obrazy projdou rozsáhlým a několikaletým restaurováním,“ poznamenal mluvčí muzea Antonín Valenta.

Letos budou otevřeny všechny prostory zámku včetně filmového muzea Zdeňka a Jana Svěrákových, muzea historických kol i zámeckého parku. Nicméně v programu se zaměří především na výročí narození Josefa Mánesa.

V plánu je například projekt Najdi svého Mánesa s cílem pokusit se dohledat jeho nezvěstná díla, chystá se také turistický pochod „Mánesovou stezkou“ z Náměště na Hané a ze Slatinic. Na 11. září je naplánován koncert Mánesovy obrazy v hudbě ve Velkém sále zámku, o den později se chystají také kastelánské prohlídky, přednášky i autorská divadelní hra.

Mánes má na zámku dvě expozice

Umělec na zámku v Čechách pod Kosířem pobýval mezi lety 1849 až 1870, pojilo ho přátelství se šlechtickým rodem, který zámek vlastnil. Jeho spjatost s památkou návštěvníkům připomínají dvě expozice, jedna se nachází v Mánesově altánu v zámeckém parku a věnuje se jeho pracím s lidovou tematikou.

Druhá část otevřená loni je instalovaná v zámeckých interiérech a je zaměřena na Mánesovu tvorbu určenou pro jeho šlechtické mecenáše. V místě mají také unikátní sbírku jeho čtrnácti maleb, které vznikly přímo na zámku nebo v souvislosti s jeho zdejším pobytem.