Mánesovo mistrovské dílo zůstávalo dlouho skryto. Až nyní ho vystaví zámek v Čechách pod Kosířem

Neznámý obraz Josefa Mánesa (zdroj: ČT24)

Dosud neznámý obraz Josefa Mánesa letos ozdobí komnatu zámku v Čechách pod Kosířem na Prostějovsku. Mistrovské dílo jednoho z nejvýznamnějších českých malířů 19. století, na kterém jsou zobrazeny dvě neznámé šlechtičny, bylo zámku na rok zapůjčeno ze soukromé sbírky. Dosud zůstávalo neznámé odborné i laické veřejnosti, řekl ve středu kastelán zámku Martin Váňa.

„Jde o dvojportrét mladých šlechtičen, z nichž jedna pózuje s malířským náčiním a druhá sleduje její tvorbu,“ uvedl Váňa, podle kterého pravost zatím neznámého Mánesova obrazu potvrdili tři nezávislí odborníci. Obraz pochází z poloviny 50. let 19. století a jsou na něm zřejmě zobrazeny dcery hraběte O´ Hegertyho, jehož předkové pocházeli z Irska. „K jedné z dcer malíř při návštěvě zámku v Čechách pod Kosířem zahořel intenzivní láskou, která však vzhledem ke společenské nerovnosti nemohla být naplněna,“ podotkl kastelán.

Restaurátoři opraví především zašlý zlacený rám obrazu. První návštěvníci budou moci dílo zhlédnout v květnu. Podle ředitele Vlastivědného muzea v Olomouci Břetislava Holáska obraz zůstal veřejnosti utajen kvůli tomu, že majitelka mu zřejmě nepřikládala velký význam. „Také neměla zájem ho prezentovat a prodávat,“ řekl Holásek.

Na zámku v Čechách pod Kosířem, který se loni na jaře otevřel veřejnosti po rozsáhlé rekonstrukci, je k vidění největší soubor originálních děl Josefa Mánesa, který čítá 14 děl. Když se o tom dozvěděla majitelka portrétu dvou mladých šlechtičen, tak nabídla jeho zapůjčení.

Prohlídky na zámku zahájili loni

Zámek, který dříve vlastnil šlechtický rod Sylva-Tarouca, převzal od státu před osmi lety Olomoucký kraj. Do opravy postupně investoval 70 milionů, z toho 30 milionů korun činily evropské dotace. První sezona byla zahájena loni. „Byla velkým úspěchem. Zámek si prohlédlo přes 33 000 návštěvníků,“ uvedl Holásek.

Pro první turistickou sezonu zámku byly otevřeny tři prohlídkové trasy. Zámecká trasa provází lidi deseti místnostmi jižního křídla zámku, které bylo na základě archivních materiálů uvedeno do podoby přelomu 19. a 20. století. Expozice je doplněna souborem originálních děl Josefa Mánesa. Další trasou je expozice věnovaná filmům Zdeňka a Jana Svěrákových. Letos bude rozšířena o exponáty z jejich připravovaného filmu Po strništi bos.

V letošní sezoně je zde k vidění i expozice historických kol ze sbírek Vlastivědného muzea v Olomouci, která bude otevřena 1. května a představí 14 bicyklů. Zpřístupněna bude také galerie historických fotografií zámku a poprvé bude návštěvníkům otevřeno zámecké nádvoří.

Zámek v Čechách pod Kosířem letos podle Holáska rozšíří i nabídku kulturních pořadů a akcí pro veřejnosti. Například na 8. dubna je v zámecké oranžérii naplánováno divadelní představení Nerušit, prosím.