V pražské zoo budou k vidění tasmánští čerti. S další dvacítkou zvířat budou obývat Darwinův kráter

Pražská zoologická zahrada se chystá v sobotu 30. května otevřít veřejnosti expozici australské a tasmánské fauny. Darwinův kráter představí dvacítku druhů zvířat z Austrálie. Jedněmi z nových obyvatel zoo budou draví vačnatci ďábli medvědovití. Zoo je získala přímo z Tasmánie v rámci záchranného programu ohroženého druhu takzvaných tasmánských čertů.

„Expoziční celek je jedinečný v tom, že představuje australská a zejména tasmánská zvířata v čele s ďábly medvědovitými. Navíc jsme druhou zoo v Evropě, která ďábly medvědovité získala přímo z Tasmánie,“ uvedl ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek.

Pražská zoologická zahrada byla podle svého ředitele vybrána v roce 2016 za jednu z institucí, které by se měly podílet na záchranném programu ohroženého druhu, kterému se říká i tasmánský čert. Získala tři samice a jednoho samce.

Do výběhu mezi klokany

Dalšími obyvateli Darwinova kráteru budou i tři druhy tasmánských klokanů. Návštěvníci se mohou těšit na klokany obrovské, rudokrké či klokánky krysí. Lidé navíc budou moci vstoupit přímo do výběhu mezi klokany. K vidění budou i ježurové, zástupci stromových i jedovatých pozemních hadů a asi desítka ptačích druhů typických pro Tasmánii.

Australské druhy zvířat budou obývat lokalitu mezi plánovaným Rákosovým pavilonem, Ostrovem lemurů a Rezervací Bororo. Rozloha Darwinova kráteru je podle Bobka 4600 metrů čtverečních, jeho výstavba stála 78 milionů korun. Expozice měla být podle ředitele otevřena už koncem března, termín se ale posunul kvůli nucenému uzavření zoo. 

Zoo přišla až o padesát milionů

Zoo v Praze se stejně jako ostatní zahrady v Česku uzavřela kvůli pandemii koronaviru. Částečně se otevřela po 45 dnech v pondělí 27. dubna. Výpadek ze vstupného je asi padesát milionů korun.

„Ačkoliv výpadkem příjmů, přibližně ve výši 12 miliard, bude zasažena i samotná Praha, je nám jasné, že v rozpočtu hlavního města budeme muset najít dostatek prostředků na to, abychom zoologické zahradě výpadek příjmů dofinancovali,“ řekl primátorův náměstek Petr Hlubuček (STAN). 

Zoologická zahrada v Troji se lidem poprvé otevřela 28. září 1931. Loni do ní zavítalo skoro milion a půl návštěvníků. O více než osm tisíc lidí tak padl její dosavadní rekord z roku 2016. Zoo Praha chová přes 670 druhů zvířat a patří k nejnavštěvovanějším místům v hlavním městě.