V pražské zoo se narodilo slůně. A další mládě je v Údolí slonů na cestě

V pražské zoologické zahradě se v pátek nad ránem narodilo mládě slona indického. Matkou je slonice Tamara a slůně je podle vedení zoo v pořádku. Zoologická zahrada v Troji v nejbližších dnech očekává ještě porod druhé březí slonice, Janity. Otcem v pátek narozeného i očekávaného slůněte je samec Ankhor. Pražská zoo chová slony od roku 1933.

Pohlaví slůněte zatím pražská zoo nezná, podrobnosti k jeho narození zveřejní během dne.

„Moc děkuji kolegům z Údolí slonů. Vzhledem k celkové situaci a nutnosti pracovat ve dvou oddělených týmech to pro ně bylo ještě mnohem složitější než kdy dříve. S napětím teď budeme očekávat porod druhé březí slonice, Janity,“ uvedl ředitel zoo Miroslav Bobek.

Janita a Tamara přivedly ne svět už v roce 2016 Rudolfa a Maxmiliána. Šlo o první počatá a narozená slůňata v pražské zoo. Maxmilián a Rudolf brzy oslaví čtvrté narozeniny a nyní už váží každý více než tunu.

První slůně narozené v pražské zoo za její více než osmdesátiletou historii byla sloní samička Sita. Na svět přišla v únoru 2013. Její matka Donna se do Prahy dostala v roce 2012 z Rotterdamu již březí.

Osm slonů, brzy devět

Praha chová slony od roku 1933, momentálně jich kromě v pátek narozeného mláděte chová sedm. Nejstarším členem stáda je samice Gulab, kterou zahrada získala v roce 1966 a je druhým nejdéle žijícím zvířetem v zoo. Vedle Janity, Tamary, Maxe, Rudiho a Ankhora žije v pavilonu i samice Shanti, která si zahrála ve filmu s Panem Tau Poplach v oblacích.

Zahrada má od března 2013 nový areál nazvaný Údolí slonů, který stál půl miliardy korun. Jde o největší komplex, který kdy některá z českých či slovenských zoo otevřela. Sloninec nabízí samostatné stáje i společné vnitřní prostory, které slonům i během zimy umožňují pohyb. Uvnitř mají sloni i vyhřívaný bazén.

Návštěva zoo prostřednictvím YouTube

Zoo je momentálně pro návštěvníky kvůli pandemii koronaviru zavřená, život v areálu se ale podle Bobka nezastavil. Zahrada se snaží, aby případná karanténa chovatelů neohrozila péči o nejnáročnější zvířata, například právě o slony. Proto jsou chovatelé slonů i některých dalších zvířat rozděleni do dvou týmů, které spolu nepřijdou do kontaktu.

Nyní mohou lidé život v zoo sledovat alespoň na krátkých videích na speciálním kanále na YouTube, které natáčejí chovatelé. Zoo už dříve oznámila, že až znovu otevře, budou rodinné vstupenky pro zdravotníky, hasiče a policisty po dobu jednoho měsíce za symbolickou jednu korunu. 

První české slůně bylo z Ostravy, ale nepřežilo

Slony chová také Zoo Ostrava, právě tam se narodilo první české slůně. Sameček přišel na svět v březnu 2011, ale po necelých dvou měsících uhynul. Úspěch slavila tamní zoo se samičkou Rashmi, narozenou v dubnu 2011, která prospívá dobře.

V únoru 2014 se tam narodila Sumitra, od narození však měla problémy s příjmem potravy a uhynula v lednu 2016. V červenci 2017 se v Ostravě narodil sameček Chandru. O rok později porodila samice slona afrického ve Zlíně, mládě ale přišlo na svět mrtvé.