Velké zoologické zahrady otevřely venkovní prostory. Ty menší zatím nesplňují podmínky

Po zmírnění vládních opatření mohou od pondělka 27. dubna otevřít venkovní prostory také zoologické zahrady. Do těch velkých míří od rána stovky lidí. Zahrady už o víkendu prodávaly vstupenky on-line. Právě elektronický prodej dělá největší problémy malým zoo. Proto zatím nemohly své areály zpřístupnit návštěvníkům. Vládní opatření proti nemoci COVID-19 uzavřela zoo veřejnosti 13. března.

Pražskou zoo navštívilo v pondělí už během první hodiny po otevření zhruba dvě stě návštěvníků. Zahradu může podle vládní vyhlášky navštívit osm a půl tisíce lidí denně. Možný je pouze prodej e-vstupenek. „O půl jedenácté dopoledne jsme měli prodaných pět set elektronických vstupenek. Nástup návštěvníků do znovuotevřené zoo je zatím v poklidu. V současnosti nedostatek vstupenek není,“ řekl ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek.

Objem prodeje e-vstupenek je ale limitovaný. „Musíme zohlednit držitele běžných jednorázových či vícenásobných vstupenek, které si je zakoupili již dříve. Rezervujeme pro ně část kapacity,“ doplnil ředitel zoo. Neočekává ale, že by se na zájemce o návštěvu zahrady vstupenky nedostaly.

Tapír dostal jméno podle Morseho

Dopoledne pokřtili v pražské zoo mládě tapíra čabrakového. Je to druhé odchovávané mládě tohoto ohroženého druhu v trojské zoo. Týdenní sameček tapíra čabrakového dostal jméno Morse. „Byl pokřtěn u příležitosti Světového dne tapírů a Dne Morseovy abecedy, které připadají právě na 27. dubna,“ vysvětlil Bobek.

Mládě tapíra čabrakového Morse
Zdroj: Vít Šimánek/ČTK

Uzavřeny zůstávají vnitřní expozice a pavilony. Podle vládního nařízení mohou otevřít za dva týdny. Neuskuteční se komentovaná krmení a další program. Nejsou přístupné expozice lemurů ani prostory u výběhu goril. Zoo také zavedla další bezpečnostní opatření. Vstup do prostor venkovních zahrádek restaurací je ohrazený páskami a na povinnost nosit roušky a dodržovat rozestupy upozorňují informační tabule.

Zahrady zjednodušily systém vstupného

Jihlavská zoologická zahrada prodala přes víkend on-line dvě stovky vstupenek. Na další dny v týdnu měla dopoledne více objednávek, ale pořád byly v řádu stovek. „Lidé jsou zatím spíš obezřetní,“ řekl mluvčí zahrady Martin Maláč. V zahradě může být vzhledem k její rozloze denně nejvýše patnáct set lidí. „V areálu máme na několika místech stojany s dezinfekcí, zejména u občerstvení,“přiblížil Maláč. Jídlo si lidé mohou koupit přes okénko. Přístupné je dětské hřiště.

Vzhledem k tomu, že zoo musí počítat i s majiteli permanentek a s dětmi do tří let, které mají vstup zdarma, dává na každý den do prodeje tisíc vstupenek. Platí se jednotná cena sto korun. „Máme jednodušší e-shop. Nejsme schopni to tam rozdělovat a pak fyzicky hlídat, kdo má jakou slevu,“ vysvětlil mluvčí zoo.

Přestože jsou pavilony zavřené, mohou podle Maláče návštěvníci vidět už nyní většinu zvířat, včetně tygrů, levhartů a žiraf. Po ránu do zoo lákal křik gibonů. „Tím, že je krásné počasí, tak už opravdu všechna zvířata chodí ven. Dokonce už jsou puštění takoví zimní spáči, jakými jsou třeba hrošíci liberijští,“ dodal Maláč.

Safari mohou lidé projíždět autem

Safari Park Dvůr Králové nad Labem navštívily za první dvě hodiny po otevření také zhruba dvě stovky lidí. „Denní limit činí čtyři a půl tisíce prodaných vstupenek,“ řekla mluvčí zoo Markéta Grúňová. Otevřeno je i africké a lví safari, v němž návštěvníci projíždějí mezi zvířaty vlastním vozem.

Při projížďce vlastním vozem mohou návštěvníci vidět až pět set kusů zvířat v padesáti druzích. „V dalších dnech se v nově opravených výbězích objeví i šelmy,“ nastínila Grúňová.

Zoo zavedla zjednodušený ceník vstupného. Lidé nad patnáct let platí sto devadesát korun a děti od tří do patnácti let sto padesát korun. Za vjezd jednoho auta do areálů safari se bude platit tři sta padesát korun, přičemž každá osoba v autě musí mít zakoupené i jednotlivé vstupné.

Ze zoologických zahrad v Jihomoravském kraji otevřela venkovní prostory jen Zoo Brno. Podle nařízení vlády zůstaly uzavřené všechny vnitřní pavilony a expozice, tedy Tropické království, Exotárium, Indiánská chýše, Kamčatská chalupa a vzdělávací místnost v Africké vesnici. Nejezdí ani vláček. „Je samozřejmě zapotřebí dodržovat všechna hygienická opatření, tedy v případě čekání ve frontě udržovat odstup dva metry, neshromažďovat se nad deset lidí a podobně,“ popsal muvčí Zoo Brno Michal Vaňáč.

Výše vstupného zůstala standardní. „Lidé toho kvůli neotevření vnitřních prostor uvidí méně, na druhou stranu měli jsme dlouho zavřeno, a pokud se na nás nebudou zlobit, budeme to brát tak, že nám tímto přispějí na provoz,“ uvedl mluvčí. Doplnil, že ztrátu kvůli uzavření zoo vyčíslila na sedm milionů korun.

Do zlínské zoologické zahrady příšlo za dopoledne na šest stovek lidí. „Máme radost, že jsme mohli opět otevřít. Lidé postupně přicházejí. Očekávali jsme možná větší nápor, ale je dobře, že první den je pozvolný a vše můžeme nastavit a vyzkoušet,“ uvedla mluvčí zoo Romana Bujáčková.

V zahradě může být vzhledem k její rozloze denně nejvýše 7500 lidí. Při určitém počtu prodaných vstupenek musí případně ukončit prodej, aby zbyla kapacita pro návštěvníky se zakoupenou vstupenkou s roční platností i držitele karet Zoo Zlín Family. „Návštěvníci všechny pokyny dodržují, nezaznamenali jsme sebemenší porušení pravidel. Na návštěvnících je vidět, že se do zoo již moc těšili a procházku si užívají,“ řekla mluvčí.

V Hodoníně, Vyškově nebo Liberci zatím neotevřeli

Zavřené zůstaly hodonínská zoo i vyškovský zoopark. Na webu Zoo Hodonín stojí, že zařízení zatím nesplňuje všechny podmínky pro znovuotevření. „Usilovně ovšem pracujeme na tom, abychom mohli zoo zpřístupnit co nejdříve. Počítáme s otevřením v řádu několika dnů,“ uvádí na svém webu.

Vyškovský zoopark bojuje především s on-line vstupným. „Podmínky otevření zatím nesplňujeme, nemáme zajištěný on-line prodej vstupného. Pracujeme ale na tom, rádi bychom otevřeli k 1. květnu,“ řekla ředitelka zařízení Dagmar Nepeřená. Otevřít by k tomuto datu měl zoopark i přidružený dinopark. Uzavřený zůstane vnitřní prostor Hanácký statek a také 4D kino v dinoparku. Ředitelka zoo ztrátu zooparku ke konci dubna vypočítala zhruba na dva a půl milionu korun.

V pondělí neotevřela ani zoo v Liberci. Ve spodní části areálu probíhá stavba, která má být hotová do konce dubna. V zoo začaly okamžitě přípravy na otevření, návštěvníky ale znovu přivítají až v průběhu tohoto týdne. Ekonomický propad předem odhadli na šest milionů korun, vyhlásili proto sbírku. Lidé mohou Zoo Liberec podpořit finančním darem, koupí e-vstupenky nebo donést jídlo pro zvířata.

Ministerstvo zdravotnictví zveřejnilo v pátek 24. dubna na svém webu podmínky, za kterých mohou být zoo v provozu. Návštěvníci si mohou vstupenky zakoupit jen on-line, aby se zamezilo shlukování lidí na místě. Počet návštěvníků nesmí přesáhnout sto padesát lidí na hektar.