V pondělí otevřou knihkupectví, zoo, lázně a zčásti i vysoké školy

V pondělí otevřou knihkupectví, zoo, lázně i některé školy (zdroj: ČT24)

Sice s omezeními, ale hlavně, že dřív. Kromě obchodů a služeb se návštěvníci aspoň zčásti vrátí také do zoologických zahrad, lázně začnou přijímat nové klienty a na konzultace, výuku nebo praxi budou moci v malých skupinách chodit i studenti nižších ročníků vysokých škol.

Sahat nebo nesahat? Den před otevřením nemají knihkupci jasno v tom, jestli se mohou zákazníci svazků dotýkat. Žádné prohlížení nebo listování. Vybrat si knihu v obchodě sice půjde, ale jen očima. Knihkupectví od pondělí otevírají, ale i pro ně platí omezení.

„Pokud nakupující bude mít zájem, může přijít prodavač, knížku mu otevřít a nějakým způsobem ji prolistovat,“ vysvětlil výkonný ředitel Euromedia Group Lukáš Novák.

„Zákazníci u vstupu do knihkupectví povinně použijí dezinfekci rukou, doporučujeme to i u výstupu z prodejny. Za těchto podmínek mohou lidé na knihy sahat,“ sdělil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Ty největší prodejny musely stejně jako další obchody zmenšit prodejní plochu.

Pár lidí si zacvičí

O čtrnáct dní dříve, než bylo původně plánováno, otevřou také fitness centra. Cvičit v nich ale bude méně lidí, kteří nebudou moci používat sprchy a převlékat se v šatnách. Důležité tedy je, aby chodili už převlečeni. Používání toalet možné bude.

Do úplně normálního režimu se nevrací ani vysoké školy. Od zítřka se bude moci za určitých podmínek i dovnitř. Rektor Slezské univerzity v Opavě Pavel Tuleja uvedl, že se studenti mohou scházet ve skupinkách maximálně po pěti. „Jeden pedagog plus čtyři studenti, musí se dopředu nahlásit, vyplnit potvrzení o bezinfekčnosti,“ upřesnil. 

Do lázní jedině za léčbou

Klienti mohou začít jezdit i do lázní. Jejich zaměstnanci teď obvolávají ty, kteří původní termíny posunuli nebo zrušili. Při příjezdu do lázní se lidé negativním COVID testem prokázat nemusí, ale třeba ve Slatinných lázních v Třeboni každého nového pacienta místní lékař vyšetří.

Jednatel lázní Vilém Kahoun uvedl, že přijet mohou ti klienti, kteří mají komplexní lázeňskou rehabilitační péči hrazenou pojišťovnou. Dále mohou přijet samoplátci, kteří mají v pobytu léčebné procedury, wellnes pobyty ale povolené nejsou.

Zoologické zahrady otevírají jen venkovní areály, pavilony zůstanou zamčené. „Dostali jsme limity, že zoologickou zahradu může navštívit nejvíce 150 lidí na hektar, což při naší velikosti více než 50 hektarů je sedm a půl tisíce,“ poznamenal ředitel Zoo Zlín Roman Horský.

Ve Zlíně ale kromě omezení čeká návštěvníky i jedno překvapení – nová vyhlídka, z níž budou moci krmit žirafy.