V Karlových Varech se rozpadá koalice kvůli radní vyloučené z ANO

Karlovy Vary - V Karlových Varech se rozpadá koalice. Zástupci ANO a Karlovaráků vypověděli smlouvu kvůli setrvání radní Ivety Hejnové ve funkci. Ta byla z ANO vyloučena kvůli údajnému porušení stanov a morálního kodexu hnutí. Podle primátora ji Karlovarská občanská iniciativa (KOA) chtěla v radě nechat jako nezařazenou.

V Karlových Varech se rozpadá koalice (zdroj: ČT24)

„Paní Hejnová byla vyloučena z ANO. My jsme proto navrhovali její odvolání a nahrazení v radě jiným zástupcem ANO. S tím ale zástupci KOA nesouhlasili, tak jsme smlouvu dnes vypověděli,“ sdělil náměstek primátora Čestmír Bruštík (ANO). Výpověď koaliční smlouvy přišla dnes ráno primátorovi Petru Kulhánkovi (KOA) i od Karlovaráků, a to ze stejných důvodů.    

„My jsme říkali a stále říkáme, ať je upraven status paní Hejnové jako nezařazené a ať všechno funguje dál jako doposud. Ale koaliční partneři jsou jiného názoru,“ uvedl primátor města. Koalice se i přes neshody pokouší dále spolupracovat. Žádná ze stran totiž nechce vyjednávat s opozičními stranami.   

Hejnovou vyloučilo ANO v lednu. Údajně porušila stanovy a morální kodex hnutí. Podle Hejnové bylo ale její vyloučení důsledkem nedemokratického rozhodování v místní organizaci hnutí. „Pokud si tři lidé prosadí své návrhy proti deseti ostatním, tak to není demokratické,“ uvedla tehdy s tím, že její vyloučení bylo důsledkem toho, že o poměrech zpravila média.