Chod obcí paralyzují chybějící úředníci. Vázne povolování staveb

Radnicím chybí právníci, urbanisté a také experti na dopravní nebo stavební předpisy. Důvodem jsou nižší platy na úřadech ve srovnání se soukromou sférou. Kvůli nedostatku úředníků mnohde vázne povolování staveb.

V Letovicích měnili před rokem a půl vodovod a kanalizaci, od té doby musejí všichni po provizorně upravené komunikaci. Oprava je přitom vyprojektovaná, radnice na ni má peníze, čeká ale na povolení. „Na dopravním odboru v Boskovicích leží záležitost od loňského června. Jak chcete udělat rozpočet pro město, když zjistíte, že všechno, co máte připraveno, vám vázne,“ popsal starosta Letovic Petr Novotný (TOP 09).

Právě člověka, který dopravní stavby posuzuje, boskovický úřad nemohl dlouho najít. Výběrové řízení musel třikrát opakovat. „V současné době, pokud se týká tabulkových míst, máme odbor obsazený, nicméně kolega, který má na starosti tuto agendu, je bohužel dlouhodobě nemocný,“ řekl tajemník Městského úřadu v Boskovicích David Škvařil.

Podle něj úředník ještě měsíce v pracovní neschopnosti bude. Jeho kolegové se přitom musejí věnovat jiným úkolům. Nejstarší projekty k vyřízení tak aktuálně leží na úřadě tři čtvrtě roku.

V Brně nabízejí náborový příspěvek

Boskovice nejsou jediné. Na brněnském magistrátu dlouhodobě chybí devět lidí, na úřadech městských částí sedmnáct. K těžko obsaditelným místům přitom magistrát nabízí padesátitisícový náborový příspěvek.

V Letovicích teď doufají, že zpoždění nenaberou ještě další investice. Například stavba odstavného parkoviště u hlavního nádraží.