Středoškoláci budou v Brně studovat kybernetickou bezpečnost v nově vybudovaném centru

Na střední škole v brněnské Čichnově ulici vzniklo nové centrum pro kybernetickou bezpečnost. Budou ho využívat žáci nového stejnojmenného oboru, ale i ostatních škol Jihomoravského kraje. Projekt vyšel zhruba na padesát milionů korun a doplnil už existující centra odborného vzdělávání. Výhledově chce Jihomoravský kraj do jejich dalšího rozvoje investovat další dvě miliardy korun.

Obor kybernetická bezpečnost mohou na Střední škole informatiky, poštovnictví a finančnictví v Brně studenti navštěvovat už třetím rokem. Dosud jim k výuce sloužilo sedm učeben výpočetní techniky, od začátku nového pololetí ale budou mít nové možnosti výuky v centru se speciálními simulačními programy.

„Učebny budou sloužit pro simulaci kyberútoků rozdělené tak, že v jedné učebně budou útočníci a ve druhé obranáři. Budou sestavené i scénáře, které budou využívat,“ popsala ředitelka SŠ informatiky, poštovnictví a finančnictví Brno Olga Hölzlová.

Kybercentrum umožní lepší přípravu pro budoucí zaměstnání studentů i běžný život. „Oblast kyberbezpečnosti a informační bezpečnosti se na školách dosud příliš neobjevovala, ale pro chod obchodu a služeb je velice důležitá,“ poznamenala ředitelka školy.

„Každá věc v domácnosti i ve světě může být přes wi-fi připojená k internetu. Je potřeba vědět, jak se chránit. To si lidé neuvědomují,“ řekl jeden ze studentů školy Radim Letocha.

V Česku vyučují kyberbezpečnost zatím jen dvě školy

Brněnská střední škola má smlouvu s dalšími pěti školami, které budou do centra kybernetické bezpečnosti posílat své žáky. K dispozici bude mít centrum také videokonferenční místnost, která umožní výuku přenášet.

Povolení vyučovat předmět kybernetická bezpečnost má zatím jen brněnská střední škola a Smíchovská střední průmyslová škola v Praze. Podle Olgy Hölzové by v nejbližší době měla vzniknout další centra například v Liberci a Ústí nad Labem. O obor je velký zájem, na brněnské střední škole ho studuje devadesát žáků, dalších padesát pak obor bezpečnost dat.

Praktická centra se věnují i dalším oborům

Na jihu Moravy je šest takzvaných center excelence. Vedle brněnského centra kybernetické bezpečnosti je to například také centrum odborného vzdělávání pro stavebnictví v Bosonohách od roku 2016 nebo centrum pro vinohradnictví a vinařství ve Valticích.

„Do center jsme investovali zatím asi jednu miliardu korun a máme připravené další peníze, které by měly podpořit další,“ řekl hejtman Jihomoravského kraje Bohumil Šimek (ANO). V úvahu připadá například oblast zdravotnictví nebo gastronomie a služeb.