Praktická centra mají přilákat studenty odborných škol. Stavebníky, obráběče i vinaře

Na jihu Moravy vznikkají praktická centra, která by měla zatraktivnit výuku na středních odborných školách a přilákat tak studenty. V Bosonohách už funguje centrum stavebnictví, ve Valticích centrum pro budoucí vinaře. Na střední škole v brněnské Čichnově ulici vzniká kybernetická laboratoř. A v plánu je i otevření centra přesného strojírenství.

V Bosonohách si už rok studenti z celého Jihomoravského kraje procvičují základy stavebnictví, na střední škole v brněnské Čichnově ulici brzy vznikne kybernetická laboratoř. Nový obor, kyberbezpečnost už tam zavedli od začátku školního roku. Kyberlaboratoř by měla vzniknout do dvou let. „V laboratoři budeme vyučovat vlastní studenty, využívat ji budou moci také k výuce partnerské školy,“ popsal ředitel Střední školy informatiky, poštovnictví a finančnictví Vladimír Šimíček.

Budoucí podoba kybercentra pro studenty v Brně
Zdroj: ČT24

Ve Valticích budoucí vinaři testují víno

Ve Valticích už jediná vinařská škola v České republice svoje středisko před měsícem otevřela. Stejně jako kybernetická laboratoř patří mezi čtyři specializovaná centra, která kraj vytipoval podle oborů tak, aby v budoucnu jejich absolventi zaplnili prázdná místa na trhu práce. „Stěžejní je propojení právě vzdělávání s praxí, abychom je připravili na to, co je čeká venku,“ vysvětlila ředitelka Střední vinařské školy Valtice Ivana Machovcová.

Budoucí vinaři v laboratoři
Zdroj: ČT24

Součástí budovy je kongresový sál, který poslouží jako výukové centrum nebo jak místo pro hodnocení vinařských výstav z celého Česka. V přízemí pod přednáškovým sálem je pět velkých skladů. Ten největší je klimatizovaný a vejde se do něj přes dvacet tisíc lahví.

Strojírenské centrum získá nejmodernější stroje

V plánu je další středisko v Olomoucké ulici, které se zaměří na přesné strojírenství. Škola díky dotaci od Jihomoravského kraje vymění desítky let staré vybavení dílen za moderní. Ti, kteří umí obsluhovat obráběcí stroje nebo třeba svářeči se teď stávají jedněmi z nejžádanějších na trhu práce. S nedostatkem kvalifikovaných lidí se dlouhodobě potýká hlavně strojírenství. „Nejžádanější je právě obsluha a opravy obráběcích strojů. Máme tam požadavek také na nástrojáře a řadu dalších profesí,“ řekla ředitelka krajské pobočky Úřadu práce ve Zlíně Miriam Majdyšová.

Nejvíc zaměstnanců chybí ve zpracovatelském průmyslu

V Jihomoravském kraji chybí skoro pět tisíc pracovníků ve zpracovatelském průmyslu. Zhruba třináct stovek zaměstnanců hledají ve stavebnictví, žádaní jsou taky obchodníci, údržbáři a opraváři motorových vozidel. Ve zlínském kraji je situace podobná. Chybí tam lidé hlavně ve zpracovatelském průmyslu.

Nejčastěji nabízená volná místa
Zdroj: ČT24

Z hlediska odborných středních škol se přitom vloni nejvíc studentů hlásilo na strojírenské školy, jejichž absolventi můžou hledat uplatnění právě v průmyslu. V Jihomoravském kraji jich bylo čtrnáct procent ze všech žáků po základní škole. Ve Zlínském kraji to bylo dokonce jednadvacet procent. Zájem byl také o administrativní obory nebo gastronomii a turistický ruch.