S novým dopravním terminálem se v Prostějově změnilo i přilehlé náměstí

Pohodlnější cestování si slibuje Prostějov od nového dopravního terminálu v centru města, který ve čtvrtek slavnostně otevřel primátor města František Jura (ANO). Rekonstrukce a modernizace důležitého dopravního uzlu pro městské a příměstské autobusy stála 53 milionů korun. Polovinu nákladů pokryla dotace z evropských fondů a zbývající část zaplatilo město ze svého rozpočtu.

„Při plánování stavby byla hlavním záměrem města modernizace stávajícího terminálu a sjednocení stanovišť příměstské linkové a městské hromadné dopravy. Vzniklo zde sedm autobusových zastávek, z nichž pět je umístěno přímo v prostorách dopravního terminálu a zbývající dvě jsou umístěny podélně na ulici Blahoslavova,“ vysvětluje Jura.

Podle primátorova náměstka Jiřího Rozehnala (ANO) se město do stavby terminálu na Floriánském náměstí pustilo kvůli tomu, že okolní ulice byly autobusovou dopravou už velmi vytížené. „Celý terminál je nyní rozdělen na dvě příjezdové cesty. Jedna je pro městskou hromadou dopravu a druhá pro příměstské autobusy,“ popisuje.

Podle primátora projekt necílil pouze na autobusovou dopravu, ale upravoval celý prostor Floriánského náměstí včetně zeleně, zpěvněných ploch parku, osvětlení i napojení na pěší a cyklistickou infrastrukturu města. Díky modernizaci terminálu a jeho okolí vzniklo 28 parkovacích míst v ulici Hliníky i veřejné bezbariérové toalety.

Rekonstrukce odstartovala letos v červenci. „Vybudovali jsme celkem pět autobusových zastávek v autobusovém terminálu a dvě zastávky naproti němu. Dále nový kiosek, čekárnu a cykloboxy. Cestujícím teď bude nově sloužit také pět LED zastávkových označníků a velká LED odjezdová tabule,“ upřesňuje stavbyvedoucí Vlastimil Šponer ze společnosti Skanska, která byla hlavním dodavatelem stavby.