Kvůli údajnému ponižování klientů končí dvě zaměstnankyně ostravského domova seniorů

Kvůli údajnému ponižování klientů v domově pro seniory Slunečnice v Ostravě-Porubě končí dvě jeho zaměstnankyně. Ostravský magistrát bude teď zkoumat situaci i v dalších sociálních zařízeních ve městě. Na nevhodné chování pečovatelů v domově seniorů upozornily reportáže serveru Seznam Zprávy, případem se teď zabývá i moravskoslezská policie.

Reportáže v souvislosti s ponižujícím chováním nejčastěji zmiňovaly dvě zaměstnankyně domova, vedoucí sociálně-zdravotnického úseku a jednu pečovatelku v přímé péči. Právě tyto dvě ženy se už o klienty starat nebudou.

V zařízení bude navíc nově fungovat psycholog, který bude k dispozici klientům i zaměstnancům Slunečnice. „Měli bychom tak minimalizovat rizika syndromu vyhoření nebo jiných komplikací v interpersonálních vztazích,“ řekl ostravský primátor Tomáš Macura (ANO).

Kontrola zamíří i do ostatních sociálních služeb

Vedení města ve čtvrtek rovněž informovalo, že najme externí firmu na hloubkový průzkum spokojenosti s fungováním a kvalitou služeb ve všech městských sociálních zařízeních. V Ostravě jich je osm, Slunečnice je největší s kapacitou 395 klientů.

Magistrát díky průzkumu a jednotné metodice získá možnost srovnat kvalitu služeb a péče v jednotlivých zařízeních. „Chceme zjednodušit způsob podávání, ať už anonymních nebo neanonymních, stížností lidí na služby,“ upřesnil primátor.

Vulgarity i ponižování před ostatními seniory

V reportážích Seznamu se objevují informace o tom, že někteří zaměstnanci domova seniorů ke klientům přistupovali nevhodně, ponižovali je i vulgárně nadávali. Příspěvky vychází z výpovědí bývalé pečovatelky Gabriely Lhoťanové, podle které jsou staří lidé v domově ponižováni. 

Reportér do domova seniorů Slunečnice v Ostravě dokonce poslal figurantku, která se tam nechala najmout jako dobrovolnice. Se skrytou kamerou se jí podařilo natočit i výpovědi poškozených klientů. 

Informace v reportáži mě silně zasáhly. Skutečně jsme velmi pečlivě analyzovali všechny případy, které z té reportáže vyplynuly. Bylo jich celkem identifikovaných šest a pokrývají období osmi roků od roku 2011 do roku 2018.
Tomáš Macura
primátor Ostravy

Ředitel Baran zůstává

Primátor uvedl, že aktuálně nebude iniciovat odchod ředitele Radka Barana z funkce. Podle něj ještě před zveřejněním reportáží podnikl několik nápravných opatření. Šlo například o zpřísnění etického kodexu nebo intenzivnější kontroly. I přesto, že město zaznamenalo šest případů, jednoznačné pochybení zaměstnanců se podle primátora neprokázalo. 

„Nemůžeme ale říci, že by nemohlo k nějakému případu dojít jindy, jinde, na jiném místě a v jiném čase. Proto přijímáme všechna tato opatření,“ doplnil primátor. Připomněl také, že v domově provádělo kontrolu i ministerstvo práce a sociálních věcí.

Oficiálně výsledky město nemá, ale podle primátora kontrola neodhalila závažná pochybení. Město čeká i na výsledky kontroly hospodaření i výsledky anonymního dotazníkového šetření mezi klienty Domova Slunečnice a jejich rodinnými příslušníky. 

Nevhodným chováním pečovatelů se zabývá i policie

Případem ponižování seniorů ve Slunečnici se začala zabývat i ostravská policie. Podrobnosti ale zatím nezveřejnila s odůvodněním, že vyšetřování je teprve na začátku. 

„Uvedenou věcí se policisté zabývají a zjišťují informace, které budou vyhodnocovat,“ uvedla mluvčí moravskoslezské policie Pavla Jiroušková. Primátorův náměstek Zbyněk Pražák (KDU-ČSL) už dříve řekl, že nikdy nelze vyloučit, že by se v jednotlivých případech mohl personál zachovat nevhodně. Odmítl ale, že by šlo o plošný a systémový problém.