Senioři mají nově při šetření trestných činů větší ochranu. Od dubna patří mezi zvlášť zranitelné oběti

Počet trestných činů páchaných na seniorech roste (zdroj: ČT24)

Senioři jsou od dubna zařazeni mezi zvlášť zranitelné oběti trestných činů. Policisté tak mají povinnost vyslýchat je pouze jednou ve speciálně upravených prostorách bez kontaktu s pachatelem. Starší lidé budou mít zároveň právo na bezplatnou právní pomoc během vyšetřování i u soudu.

Pachatelé trestných činů si jako své oběti často vybírají právě starší lidi. Kvůli menšímu povědomí o současném světě práva, obchodu i zločinu působí senioři bezmocněji. I od policistů proto potřebují zvláštní přístup. Ten je nyní dán změnou zákona o obětech trestných činů. „Ten systém máme nastavený, máme ho nastavený třeba pro děti. Takže my jenom přidáváme do již běžícího systému novou kategorii,“ vysvětlil ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO). 

 Od obětí v seniorském věku mají nově policisté hned při prvním kontaktu zjistit všechny potřebné informace, aby je nemuseli zatěžovat dalšími výslechy. „Těm lidem to pomůže, nebudou muset několikrát znovu opakovat, co se stalo,“ uvedla ředitelka Probační a mediační služby Andrea Matoušková. Právě kvůli tomu, aby si znovu nepřipomínali prožité trauma, senioři zločiny často vůbec neoznamují. Připravují se tím například o šanci na odškodnění.

Vyšetřovatelé mají k dispozici 64 speciálních výslechových místností. Výslech vede jediný policista, státní zástupce nebo advokáti jsou ve vedlejší místnosti a výpověď sledují na monitoru. „Je zde možné odsunout dveře a zvlášť zranitelná oběť může bez toho, aby byla viděna, posoudit, zda se jedná o potenciálního pachatele, či ne,“ doplnil mluvčí středočeské policie Jakub Vinčálek.

Policisté musí také oběti informovat o dalších možnostech pomoci, například kde najdou odborníka na právo, který jim bezplatně poradí. Stát také seniorům zaplatí zmocněnce, který bude hájit jejich práva u soudu.

Seniorům pomáhají i linky důvěry

Zatímco celková kriminalita v posledních letech klesá, počet trestných činů páchaných na seniorech za poslední tři roky stoupl. Podle policie se ve víc než polovině případů stávají starší lidé obětí krádeží, násilných loupeží nebo se setkávají s úmyslným ublížením na zdraví nebo vyhrožováním.

Trestné činy na seniorech navíc nepáchají jen cizí lidé, v řadě případů k týrání dochází přímo uvnitř rodiny. „Mohu vzít příklad, kdy syn alkoholik uvazoval svoji matku k židli a nechal ji tam tak dlouho, dokud mu neřekla, kam schovala důchod,“ komentoval ředitel Života 90 Jan Lorman.

Ochraně zvlášť zranitelných obětí se v České republice věnuje víc než 300 kriminalistů. O trestných činech se je snaží informovat i neziskové organizace. Například komunitní centrum Život 90 provozuje bezplatnou linku důvěry pro seniory. Denně v ní telefon zazvoní asi čtyřicetkrát. Téměř při čtvrtině hovorů se senioři svěří s domácím násilím nebo týráním.