Olomouc chce zvýšit poplatek za odpad, v Přerově se bude o případném zdražení jednat

Olomoucká radnice plánuje příští rok zvýšit poplatek za komunální odpad z nynějších 660 korun na 816 korun. Návrh městské vyhlášky by měla ještě na podzim projednat městská rada a v prosinci zastupitelstvo. Olomouc naposledy poplatek zvýšila v roce 2013 po devíti letech, kdy roční poplatek činil 492 korun. V Přerově se bude na toto téma ještě jednat, lidé tam zatím platí 700 korun ročně. Prostějov zdražování nechystá.

„Důvodem je posílení příjmové stránky rozpočtu. Je to jeden z poplatků, který je přímo navázaný na výdaje, které jsou v rozpočtu objektivní,“ zdůvodnil případné zvýšení poplatku náměstek olomouckého primátora Otakar Bačák (spOLečně). Vyhlášku je podle něj nutné schválit nejpozději na prosincovém zastupitelstvu.

Poplatek za komunální odpad, který se každý rok stanovuje samostatně, zohledňuje skutečné náklady města spojené se sběrem a svozem netříděného komunálního odpadu.

Poplatek se má zvýšit zhruba o 150 korun na osobu po sedmi letech, kdy olomoučané za svoz a likvidaci odpadu platili 660 korun. Skutečné náklady na svoz komunálního odpadu jsou v přepočtu na obyvatele takřka o dvě stě korun vyšší než dosavadní poplatek. Rozdíl dotuje město.

V Přerově platí víc než v krajském městě

Vyšší poplatek za komunální odpad než v Olomouci platí už teď obyvatelé Přerova. Roční poplatek na osobu je sedm set korun. Případným zvýšením poplatku od příštího roku se radnice zatím nezabývala. 

Zcela jistě se na toto téma budou (zástupci města) do konce roku bavit. Odbor ekonomiky k této záležitosti právě připravuje podklady.
Lenka Chalupová
mluvčí přerovského magistrátu

Víc peněz by potřeboval i Prostějov, zdražovat ale zatím nebude

Prostějovská radnice plánuje příští rok nechat poplatek za komunální odpad na 600 korunách na osobu. Naposledy se částka zvyšovala v roce 2013, ze 492 na 600 korun. Od té doby se poplatek v Prostějově neměnil.

Primátorův náměstek Jiří Pospíšil (PéVéčko) ale podotkl, že poplatek zdaleka nepokryje veškeré náklady na svoz komunálního odpadu v Prostějově. „Pokud bychom na to nedopláceli, tak by poplatek činil 850 korun,“ upřesnil.