Skládky budou růst ještě deset let, ale mnohem dráž. Poplatky vzrostou téměř čtyřnásobně

UDÁLOSTI: Skládkovat bude možné déle, poplatek ale výrazně vzroste (zdroj: ČT24)

Konec skládkování v Česku se sice odkládá, ale svoz komunálního odpadu v dalších letech zdraží. Ušetří ti, kdo budou třídit, vyplývá z připravovaného nového balíku zákonů věnovaných odpadům a nakládání s nimi. Legislativu v současnosti připravuje ministerstvo životního prostředí a její zrod je bolestivý. Ministerstvo vypracovalo již druhou verzi, dostalo k ní tři tisíce připomínek a nakonec ji k dopracování vrátila legislativní rada vlády.

Na skládky se dnes vozí téměř polovina komunálního odpadu. Zatím platí, že to bude možné už jenom čtyři roky a od roku 2024 se skládkovat nebude. Ministerstvo životního prostředí v novém odpadovém zákoně chce zavést odklad na rok 2030. Skládkování ale bude v tomto nastaveném čase dražší.

Poplatek vzroste téměř čtyřnásobně

Poplatek bude růst od roku 2021 z nynějších 500 postupně až na 1850 korun na tunu – tedy téměř čtyřnásobně. Obce, kde bude hodně lidí třídit, však dostanou slevu. „Motivace je v tom, že by se pro ně finančně nic nezměnilo, ale zároveň by docházelo k prudkému růstu objemu recyklovaného materiálu,“ shrnul mluvčí ministerstva životního prostředí Ondřej Charvát.

Obce v minulosti zvyšování poplatku odmítaly, bály se, že lidem zdraží i popelnice. Systém slev vítají. „Je to krok správným směrem,“ zhodnotil místopředseda Svazu měst a obcí Pavel Drahovrzal. Dodal, že je na radnicích, aby třídění odpadu propagovaly.

Některé radnice si již vyzkoušely, že velmi pomáhá, když lidem nabídnou nádoby na tříděný odpad domů. Například ostravský obvod Radvanice a Bartovice rozdává lidem žluté a modré popelnice navíc a směsného odpadu v těch černých ubylo o třetinu.

Podpora třídění není dostatečná, kritizují odpadové firmy i ekologové

Přesto zaznívají i výhrady ke změnám, které nová odpadová legislativa zavádí. Výhrady mají ekologové i asociace odpadových firem. Podle ní jsou změny zbytečně rozsáhlé a složité, recyklaci přitom nepodporují dostatečně.

„Evropa si jasně vybrala recyklaci, stanovila k tomu závazné cíle. Bohužel ale balík nové odpadové legislativy neobsahuje nástroje, které by k tomu pomáhaly,“ míní výkonný ředitel České asociace odpadového hospodářství Petr Havelka.

Podle ředitelky Institutu cirkulární ekonomiky Soni Jonášové navíc stát sice cílí na obce, potažmo i domácnosti, ale nikoli sám na sebe. „Jednoznačně stačí, aby stát začal ve svých veřejných zakázkách využívat recykláty a poptávat je,“ poukázala. 

Do českých norem se promítnou i evropské plány, jak omezit jednorázové plasty nebo třídit další druhy odpadu – opět s cílem, aby jich na skládkách končilo co nejméně.