Půjde kopnout. Brněnský projekt tramvajového tunelu a rozšíření silnice na Žabovřeské dostal povolení

Ředitelství silnic a dálnic má všech šest stavebních povolení nezbytných ke stavbě druhé etapy velkého městského okruhu v Žabovřeské ulici. Jde o technicky náročnější úsek od Kamenomlýnského mostu ke křižovatce Hlinky. Stavba by měla začít v dubnu příštího roku. Silničáři aktuálně pracují na první části stavby blíže Královopolským tunelům.

Plány, které Brno zná dlouhá léta jen z papíru, se přiblížily skutečnosti. V místě, kde se denně tvoří kolony, má Ředitelství silnic a dálnic povolení rozšířit dva pruhy silnice na čtyři a vykopat tramvajový tunel ve skále.

„Obálky s nabídkami budeme otevírat v listopadu. Teď už máme všechna pravomocná stavební povolení a vyhnuly se nám průtahy, které postihly zahájení první etapy,“ připomněl ředitel závodu Brno Ředitelství silnic a dálnic David Fiala odvolání spolku Voda z Tetčic.

Auta projedou stavbou, tramvaje vůbec

Pro řidiče nebude znamenat zahájení druhé etapy nějaká velká omezení. Budou sice projíždět stavbou, ale stále v jednom pruhu v každém směru. Výrazně se ale práce dotknou lidí, kteří jezdí tramvají z Bystrce a Komína do Pisárek a na Mendlovo náměstí. Pravděpodobně od září příštího roku totiž dva roky nepojedou tramvaje mezi zastávkami Vozovna Komín a Pisárky. 

Během druhé etapy firma vybuduje půlkilometrový tunel pro tramvaje a také tři sta sedmdesát metrů protihlukových stěn. Podle projektu by měla stavba vyjít na zhruba miliardu korun, Brno se bude podílet přibližně osmdesáti miliony. „Zejména se bude jednat o doprovodné obslužné komunikace, chodníky, spojovací lávku mezi Svratkou a Wilsonovým lesem a také plánujeme velké investice do zeleně,“ vysvětlila primátorka města Brna Markéta Vaňková (ODS).

Celá Žabovřeská má být otevřena za čtyři roky

Už na konci listopadu má být také plně zprovozněna mimoúrovňová křižovatka Kníničská, a bude tak možné jezdit z Pisárek do Bystrce. V lednu bude zprovozněna nová obslužná silnice, která znovu umožní jezdit z Bystrce do Pisárek, v současnosti je starý nájezd na městský okruh uzavřený.

„Předpokládáme, že celá první etapa bude hotova na konci příštího roku,“ řekl David Fiala. Celá Žabovřeská se čtyřmi pruhy má být otevřena do konce roku 2023.

Demolice domů na Tomkově náměstí
Zdroj: ČT24

Domy na Tomkově náměstí už jdou k zemi

Příští rok by chtělo Ředitelství silnic a dálnic zahájit také stavbu další části městského okruhu v úsecích Tomkovo náměstí a Rokytova. Rodinné domy tam uvolňují místo na stavbu mimoúrovňové křižovatky.

Pět domů už je zbouraných a další tři na demolici čekají. Jde o úsek navazující na Husovické tunely, který umožní při jízdě směrem na Vinohrady vyhnout se přetížené křižovatce u Staré osady. Zhruba za šest až sedm let by se měl začít budovat i Vinohradský tunel.