Silničáři navrhli vyvlastnit historickou sokolovnu v Brně. Překáží stavbě křižovatky

Ředitelství silnic a dálnic podalo návrh na vyvlastnění pozemku a sokolovny na Tomkově náměstí v Brně. Plochu potřebuje pro stavbu části velkého městského okruhu (VMO). Sokolové, kterým areál patří, a Ředitelství silnic a dálnic se na majetkovém vyrovnání nedomluvili.

Soustava mimoúrovňových křižovatek, která by měla za šest let vyrůst v okolí Tomkova náměstí, podle silničářů uleví od dopravy severní části Brna. Ustoupit jí ale budou muset některé budovy v ulicích Provazníkova, Dolnopolní nebo Kaloudova. Stavbě stojí v cestě i sokolovna z roku 1920 v Husovicích.

Sokolové chtějí postavit novou halu

Ředitelství silnic a dálnic nabízelo Sokolům, že budovu s pozemkem vykoupí za patnáct milionů korun, ti ale nesouhlasili. Podle slov starosty spolku Josefa Jiránka to bylo málo, nestačilo by to na stavbu nové haly. ŘSD se proto rozhodlo podat návrh na vyvlastnění.

VMO je stavba důležitá pro stát

„Využíváme novely zákona, která velký městský okruh v Brně zařadila mezi stavby důležité pro stát. My tedy v řádu týdnů získáme takzvané mezitímní rozhodnutí, k tomu majetku se budeme chovat jako vlastník, aniž bychom byli majetkově vypořádáni. Takže to bude naše a povedeme spor o náhradu,“ vysvětlil ředitel ŘSD závodu Brno David Fiala.

O návrhu na vyvlastnění bude rozhodovat brněnský magistrát, řízení by mělo trvat řádově desítky dnů. Přípravné práce by měly začít na přelomu roku, na jaře 2020 už samotná stavba, která potrvá zhruba čtyři roky.