Další pomník potřísněný červenou. Barva poškodila brněnský památník rudoarmějců

Podobně jako pražský pomník maršála Koněva skončil i brněnský památník rudoarmějců – někdo ho poškodil červenou barvou. Pomník není terčem vandalů poprvé, v minulosti se na něm objevil i hákový kříž. Nynějším případem se zabývá policie.

Poškození pomníku rudoarmějců v brněnském Králově Poli si všiml muž uklízející ulice, který upozornil hlídku městské policie. „Strážníci vzápětí uviděli, že pomník v Božetěchově ulici pokrývá ve spodní části červená barva, která místy ještě stékala,“ uvedl mluvčí strážníků Pavel Šoba. Barva je ve spodní části pomníku nad nápisem.

Městská policie potom předala své poznatky republikovým policistům, dodal mluvčí. Nabízí se podle něj právní kvalifikace poškození cizí věci, za které hrozí až roční vězení.

Památník, který je zároveň pohřebištěm padlých vojáků, patří mezi kulturní památky. Terčem vandalů se ovšem stával opakovaně. Největší zájem však vzbudil spor o symboly srpu a kladiva na pomníku. V roce 2007 jej tehdejší starosta Králova Pole René Pelán (ODS) z pomníku obrousil, vzbudil tím rozhořčené reakce tehdejšího brněnského primátora Romana Onderky (ČSSD) i ruské ambasády. Město později nechalo srp a kladivo na pomník vrátit, ale brzy zase odstranit – k nevůli velvyslanectví.

To reagovalo i na nynější polití pomníku, které považuje za barbarskou výtržnost a pokus o poškození rusko-českých vztahů.

V Praze vyvolalo polití sochy debatu o jejím odstranění

Pomníky věnované sovětským vojákům či jejich velitelům se staly letos terčem vandalů vícekrát. V Praze v létě někdo polil barvou sochu maršála Ivana Koněva a charakterizoval jej jako „krvavého maršála“. Rozpoutal tak politickou přestřelku, kdy dala radnice Prahy 6 najevo, že by se chtěla sochy zbavit, proti čemuž se postavili například někteří komunističtí politici.

V Ostravě tuto středu někdo poničil barvou Památník Rudé armády v Komenského sadech. Podobně jako v Brně jej polil červenou barvou a připojil i nápisy, mimo jiné „Budapešť 1956“. V Maďarsku vypuklo 23. října toho roku protikomunistické povstání, které Rudá armáda krvavě potlačila.