Dny NATO představí klasiku v podobě bombardéru B-52 i česko-polský seskok výsadkářů

Na ostravském letišti v Mošnově na Novojičínsku začne v sobotu největší bezpečnostní přehlídka v Evropě Dny NATO. Akce, kterou navštěvují statisíce lidí z celého Česka opět chystá dynamické ukázky a k vidění budou i desítky kusů techniky ve vzduchu i na zemi. Lidem se představí například americké letouny B-52 Stratofortress nebo C-5M Super Galaxy, které do Mošnova dorazily v uplynulých dnech. Lákadlem má být i společný seskok výsadkářů české a polské armády.

Už od roku 2010 se na Dnech NATO pravidelně objevuje strategický bombardér B-52 Stratofortress a chybět nebude ani tentokrát. Na ranvej mošnovského letiště dosedl v úterý odpoledne a pořadatelé předpokládají, že bude opět hlavním lákadlem akce. 

Obří americký letoun, který má rozpětí křídel 56,4 metru, má bojový dolet zhruba čtrnáct tisíc kilometrů bez tankování paliva. Od země se poprvé odlepil v dubnu 1952, americká armáda ho začala využívat o tři roky později.

Strategický bombardér B-52 přistál na ostravském letišti. O víkendu bude ozdobou Dnů NATO (zdroj: ČT24)
Letoun B-52
Zdroj: ČT24/Wikipedia.org

C-5M Super Galaxy poprvé v Mošnově

Jednou z letošních novinek Dnů NATO je americký transportní letoun C-5M Super Galaxy, který na Moravu přiletěl ve středu ráno. Jde o největší sériově vyráběný transportní letoun na světě. Podobné letadlo mohli návštěvníci akce vidět před deseti lety, šlo o stroj C-5, který je předchůcem C-5M Super Galaxy.

Transportní letoun však do Mošnova nepřiletěl s prázdnou. Ve svých útrobách ukrýval americké vrtulníky AH-1Z Viper a UH-1Y Venom. V tuzemském letectvu mají nahradit dosluhující Mi-24/35. Vrtulník UH-1Y mohli lidé v Mošnově vidět už loni, typ AH-1Z bude na akci poprvé. 

Obří transportní letoun C-5M Super Galaxy přistál v Mošnově (zdroj: ČT24)

Kromě obřích letounů se návštěvníci mohou těšit i na historicky první společný seskok výsadkářů české a polské armády. „Vojáky do vzduchu vynesou letouny CASA C-295, jeden polský a jeden český. Při vypouštění výsadkářů poletí v ose letištní dráhy,“ řekl předseda spolku Jagello 2000 Zbyněk Pavlačík.

Vystoupení Šonky a Kardoše

Pořadatelé připravili i zpestření v podobě společného vystoupení mistra světa v Red Bull Air Race Martina Šonky a vojenského pilota stíhacího letounu Gripen Iva Kardoše. Svojí show poprvé představili už na dnech otevřených dveří na letecké základně v Čáslavi.

„Provedli jsme první úspěšný nácvik pod dohledem ředitele dynamických ukázek Dnů NATO, a tak se s Martinem těšíme do Ostravy,“ řekl Kardoš. Jeho vystoupení se Šonkou bude pravděpodobně poslední příležitostí, kdy se v těchto strojích potkají společně ve vzduchu.

Mezi desítkami vojenských strojů a dynamických ukázek uvidí návštěvníci také fotografickou výstavu Litva na křídlech. Přímo v jednom ze svých letadel ji představí litevské ozbrojené vzdušné síly. Celý program je uveden na webových stránkách akce

Policie: Připravte se na problémy v dopravě

Vzhledem k tomu, že na akci pravidelně jezdí desítky až stovky tisíc návštěvníků, očekává policie značné problémy v dopravě. Policejní mluvčí Soňa Štětínská tak upozorňuje řidiče, kteří pojedou do Mošnova, aby raději vyjeli s předstihem, zdržet by se totiž mohli i několik desítek minut.

„Každá silnice má určitou kapacitu a vzhledem ke kumulaci tak vysokého počtu vozidel na jednom místě v jednu dobu je zajištění zcela plynulého provozu po oba dny v podstatě nemožné,“ upozornila Štětínská.

Největší problémy se očekávají na silnici I/58 ve směru z Ostravy i Příbora, a také na příjezdu z dálnice přes Studénku. „Mezi Frýdkem-Místkem a Novým Jičínem stále probíhají stavební práce. Provoz je veden pouze v jednom pruhu v každém směru. Ve směru od Frýdku-Místku je sjezd na silnici I/58 umožněn přes mimoúrovňovou křižovatku Příbor-západ,“ doplnila mluvčí.

„Všude budou policisté a budeme dělat maximum pro to, aby se diváci a účastníci dostali na akci včas. Je možno využít i alternativní dopravy, což jsou vlakové spoje nebo jízdní kola,“ řekl náměstek moravskoslezského policejního ředitele Radim Daněk s tím, že největší problémy se očekávají mezi sedmou ráno a polednem.

Pojede víc vlaků i autobusů

Ve Studénce budou mimořádně zastavovat i vlaky Českých drah (ČD) a RegioJetu, které tam běžně nestaví. ČD vypraví mimořádné spoje z Prahy, Brna a Olomouce. Od nádraží ve Studénce pak budou jezdit autobusy až do Mošnova. Připraveny jsou i bezplatné  kolárny pro deset tisíc kol.