Daňová Kobra vyšetřuje milionové podvody s vínem na Zlínsku

Kriminalisté ze Zlínského kraje vyšetřují rozsáhlý případ daňových podvodů, který se týká obchodování s vínem. V kauze zahájili trestní stíhání čtrnácti fyzických a jedenácti právnických osob pro podezření ze zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby. Škoda, kterou obvinění krácením daní způsobili, dosahuje podle policie téměř deseti milionů korun.

Případem daňových podvodů se nejprve z podnětu finančního úřadu zabývali celníci, letos věc předali policistům z oddělení hospodářské kriminality.

„Vyšetřovatel pak na základě dalšího prověřování a vyhodnocení zajištěných důkazů letos v srpnu obvinil devět mužů a pět žen ze spáchání trestného činu zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby,“ uvedla krajská policejní mluvčí Lenka Javorková.

Do podvodů se zapojily i firmy z Prahy a Brna

Ze stejného trestného činu vyšetřovatel obvinil i jedenáct právnických osob z Prahy, Uherského Hradiště, Zlína a Brna. „Hlavním organizátorem byl pětačtyřicetiletý muž z Uherskohradišťska, který na základě plných mocí ovládal společnosti, jejichž jménem byly vystavovány fiktivní faktury na nákup zboží a služeb týkající se především obchodování s vínem. Pravou rukou hlavního organizátora byla jeho devětatřicetiletá účetní, která prováděla na základě jeho pokynů účetní agendu,“ popsala policejní mluvčí. 

Prověřování kauzy podle ní ukázalo, že muž nikdy žádné víno nenakupoval a nemohl je tedy ani dodávat. „Za období od počátku roku 2016 do poloviny roku 2017 měl fiktivně dodat přes milion litrů vína,“ uvedla Lenka Javorková.

Policisté v souvislosti s případem udělali dvanáct domovních prohlídek, při kterých zajistili výpočetní techniku, účetní doklady důležité pro trestní řízení a finanční prostředky ve výši asi čtyř milionů korun. Vyšetřování kauzy nadále pokračuje. Všichni obvinění jsou stíháni na svobodě a hrozí jim tresty vězení v rozmezí od dvou do deseti let.