Muž se vydával za kartářku a jasnovidku. Od důvěřivých lidí vylákal skoro dva miliony korun

Okresní soud v Ostravě uložil třiadvacetiletému Davidu Kotlárovi tříletý trest odnětí svobody s podmíněným odkladem na čtyři roky. Muž se na sociálních sítích vydával za kartářku a jasnovidku a od lidí vylákal jeden milion a osm set tisíc korun. Oklamat se mu podařilo 112 důvěřivých žen. Rozsudek soudu je pravomocný.

David Kotlár se na Facebooku představoval jako Edita Jasnovidka Nováková a náhodně vybrané ženy vyzýval k přátelství. Když souhlasily, poslal jim soukromou zprávu, ve které nabízel čištění duše, věštění nebo numerologii. 

Několik žen oslovil na Facebooku s tím, že jsou prokleté a že jim nabízí záchranu života. Některé důvěřivé ženy taková zpráva vyděsila a na účet mu posílaly desítky tisíc korun. V jednom případě si měl za své služby účtovat více než padesát tisíc korun. 

Podmínka i peněžitý trest

David Kotlár se ještě před začátkem soudu domluvil se státní zástupkyní, že souhlasí s dohodou o vině a trestu. Tím se k trestné činnosti prakticky přiznal a soudce s uložením trestu souhlasil. „Dostal peněžitý trest, podmíněný trest odnětí svobody a byl zavázán k náhradě škody Úřadu práce v Ostravě,“ řekla státní zástupkyně Darina Čavojská.

Kotlár od úřadu práce pobíral dávky v hmotné nouzi. Z celkových tří set tisíc korun už vrátil zhruba polovinu. Za neoprávněné podnikání dostal pokutu 150 tisíc korun, pokud ji nezaplatí, hrozí mu dva roky vězení.