Lidé nosí klíšťata do laboratoře. Nákazu však potvrdí jen krevní testy

Lidé stále častěji přinášejí do laboratoří vytažená klíšťata, odborníci je poté vyšetřují, zda nejsou zdrojem lymské boreliózy nebo klíšťové encefalitidy. Za takový rozbor pacienti zaplatí několik stovek korun. Kritici však namítají, že přítomnost bakterie borelie nebo viru, který způsobuje encefalitidu, neznamená, že se nemocí člověk nakazil. Zaručené výsledky přinesou pouze krevní testy u pacientů.

Například v laboratoři v Ostravě-Vítkovicích ročně prověří zhruba stovku klíšťat. Vyšetření stojí několik stovek korun a výsledky jsou k dispozici do pěti pracovních dnů. „Vyšetřujeme přítomnost bakterie borelie anebo viru encefalitidy. Klíště se nejdřív opláchne, poté rozdrtí a připraví se suspenze. Pak už se vyizoluje vlastní DNA nebo RNA,“ řekla vedoucí oddělení klinické mikrobiologie Hana Bílková Fránková. 

Podle kritiků jde o vyhozené peníze. Nález borelií v klíštěti neznamená, že se pacient stoprocentně nakazil. Stejné je to i naopak. Pokud vyšetření klíštěte nákazu nepotvrdí, neznamená to, že se pacient nemohl nakazit od jiného jedince. 

Nejúčinnější prevence – očkování

Proti klíšťatům se člověk může bránit například dlouhým oblečením nebo používáním repelentů, které však po chvíli ztrácejí účinnost. Nejlepší ochranou zůstává očkování, to je však možné absolvovat jenom proti klíšťové encefalitidě, na lymskou boreliózu zatím neexistuje. 

„Proočkovanost pomalu roste, ale zatím ještě nejsme na číslech, jako jsou například v Rakousku,“ řekl vakcinolog Ivo Hiemer. Encefalitida napadá mozkové blány, při onemocnění jsou časté horečky či dezorientace. Může dojít k doživotnímu ochrnutí nebo poruchám soustředení. Borelióza připomíná chřipku a lečí se antibiotiky.

Počty nakažených klíšťovou encefalitidou
Zdroj: SZÚ

V Moravskoslezském kraji je letos evidováno zatím 35 případů klíšťové encefalitidy. Očekává se však, že čísla ještě porostou, protože teplé a vlhké počasí klíšťatům prospívá. Navíc v září bývá klíšťat tradičně víc.

„Klasická endemická ohniska klíšťové encefalitidy jsou tradičně na Opavsku a Bruntálsku, odkud máme hlášenou nejvyšší nemocnost. Nicméně zdá se, že nám vznikají nová ohniska, a to zejména v okresech Frýdek-Místek a Karviná,“ řekla ředitelka protiepidemického odboru Krajské hygienické stanice v Ostravě Irena Martinková.