Bouřlivé nedělní odpoledne. Na Olomoucku a Prostějovsku hlásí hasiči desítky výjezdů

Silné bouřky doprovázené přívalovými dešti dorazily na Moravu. Problémy způsobily zejména na Olomoucku a Prostějovsku, hasiči zaznamenali přes tři desítky výjezdů. Výstraha meteorologů před velmi silnými bouřkami s krupobitím a nárazovým větrem ale platí pro Moravskoslezský, Olomoucký a část Zlínského kraje až do pozdního večera. Bouřky se mohou objevit i na jižní Moravě či ve východní části Pardubického kraje, budou ale méně intenzivní.

„Zaznamenali jsme dosud 35 událostí spojených s deštěm. Jde především o čerpání vody, čištění komunikací, ale i popadané stromy. Častější čerpání jsme zaznamenali například v olomoucké části Bělidla. Na Prostějovsku bouřka zasáhla téměř stejná místa jako před čtyřmi dny, šlo o oblast Tvorovice, Dřevnice, Němčice nad Hanou, ale i Kojetín,“ uvedl mluvčí hasičů Zdeněk Hošák.

Odpolední bouře s vydatným deštěm zkomplikovala situaci i v olomoucké části Pavlovičky, kde voda zaplavila podjezd pod železniční tratí. Místo zůstalo s velkou opatrností průjezdné.

V Kojetíně prudký déšť vyplavil dláždění jedné z ulic
Zdroj: ČT24

„Silné srážky byly ve Šternberku a také v Pasece, kde spadlo za půl hodiny 40 milimetrů. Bouřka již odešla směrem na Bruntálsko a Krnovsko a pokračuje dál směrem do Polska,“ řekl po druhé hodině odpolední Tomáš Ostrožlík z ostravského pracoviště Českého hydrometeorologického ústavu. Další bouřky se však ještě tvoří, podobně silné by už ale být neměly.

Naposledy postihly Olomoucký kraj silné bouřky ze čtvrtka na pátek, doprovázely je přívalové deště i kroupy. Nejvíce bylo zasaženo Šumpersko, Prostějovsko a nakonec Přerovsko. Hasiči měli tehdy na kontě více než 140 výjezdů.

Výstraha před silnými bouřkami
Zdroj: Český hydrometeorologický ústav

Výstraha platí až do večera

„Na Moravě a ve Slezsku se v neděli odpoledne vyskytnou místy bouřky, ojediněle i silné a zejména v severní polovině území i velmi silné, které budou doprovázené přívalovými srážkami až kolem 50 milimetrů, kroupami a nárazy větru až kolem 90 kilometrů v hodině. Večer budou bouřky postupovat z našeho území do Polska,“ uvedl ve výstraze Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Lokálně se může objevit přívalový déšť, po němž se mohou rychle rozvodnit menší toky a zatopit podchody, podjezdy nebo sklepy. Nárazy větru mohou lámat větve či vyvracet stromy. Nebezpečí představují také kroupy a blesky. „Lze očekávat škody na majetku, výpadky v energetice, problémy v dopravě a podobně,“ varuje ČHMÚ.

Výstraha na velmi silné bouřky s vysokým stupněm nebezpečí platí od nedělního poledne do 22:00 pro celý Moravskoslezský a Olomoucký kraj a část Zlínského kraje.

Silné bouřky s nízkým stupněm nebezpečím mohou odpoledne a večer dorazit do Jihomoravského kraje i některých regionů Pardubického a Zlínského kraje.

Bouřky se částí republiky prohnaly už večer a v noci na neděli, problémy způsobily hlavně ve středních a východních Čechách.