Silné bouřky se přesunuly na Moravu, hasiči v Olomouckém kraji hlásí 140 zásahů

Silné bouřky se během čtvrtka přesunuly na Moravu, odpoledne a večer zaměstnávaly hlavně hasiče v Olomouckém kraji, kteří měli kvůli bouřkám 140 výjezdů. Největší problémy způsobily bouřky na Šumpersku. V Sudkově museli evakuovat čtyři domy a voda tam zaplavila kostel, v Lesnici zase voda uvolnila svah a hrozí jeho zřícení. Problémy jsou také na Prostějovsku: v Tvorovicích zaplavila voda z přívalových dešťů dolní část obce a zaplavila deset domů. Bouřky komplikovaly i provoz na železnici, a to i na hlavní trati mezi Brnem a Ostravou.

Podle mluvčího Zdeňka Hošáka měli hasiči ke 22:00 přes 120 zásahů a přibývaly další. Převážná část probíhala na Šumpersku, kde řešili zatopené sklepy i rozlité menší toky. Zasahovali také na řadě míst Prostějovska, kde především čerpali vodu. Bouřka se poté přesunula na Přerovsko, i tam ji doprovázel silný déšť.

V Šumperku hasiči zasahovali na několika místech, například v Bludovské ulici protékala voda střechou paneláku, na ulici dr. E. Beneše vytékala voda z kanalizace a octila se i ve sklepě domu. U Zábřehu zase hasiči odstraňovali spadlý strom přes cestu. Zasahovali také v Rapotíně, Rudě nad Moravou, Bludově nebo v Sudkově, kde se rozlily menší toky. V Novém Malíně pomáhali obyvatelům, kterým tekla voda do domu.

Vodu později začali čerpat také na Prostějovsku, vyráželi například do Klenovic na Hané, Víceměřic nebo do Doloplaz na Olomoucku. Na Prostějovsku navíc došlo k poškození několika střech po krupobití.  

Tvorovice na Prostějovsku zasáhla průtrž kolem 19:00 a po malé přestávce začalo vydatně pršet znovu. „Máme poměrně velké problémy v obci, máme zaplavenou dolní část. Jsou zde zásahové jednotky dobrovolných hasičů. Stále tady ještě hodně prší, zrovna se brodím k šedesátihektarovému poli s řepou. Tam se nám to vše sbírá a teče nám to všechno do dědiny,“ popisoval situaci kolem 22:00 starosta Tvorovic.

Voda s blátem zasáhla zhruba deset domů, obci pomáhají dobrovolní hasiči z okolí, kteří čerpají především vodu z domů. „Na chodníkách a na silnicích mám až deset centimetrů ornice, z polí sem letěla voda a bláto, je toho plná dědina a plná kanalizace. V postižených domech se to týká především sklepů, průjezdů, ale i obytných prostor,“ doplnil starosta.

Hasiči vypravili do nejhůře postižených obcí na Prostějovsku hasičský speciál se zásobou pytlů s pískem, a to i kvůli dalším avizovaným bouřkám. Pozdě večer instalovali pytle v Tvorovicích a také v Němčicích na Hané, kde večer zasedala povodňová komise.

Bouřky komplikovaly provoz i na železnici, podle webu Českých drah přerušil strom spadlý do kolejiště provoz vlaků mezi Kojetínem na Přerovsku a Chropyní na Kroměřížsku. Po 22:00 hodině navíc bouřka poškodila kolej na hlavní trati mezi Brnem a Ostravou v úseku mezi Ivanovicemi na Hané a Nezamyslicemi. 

Teplotní rekordy v Ostravě nebo v Jablunkově

Během dne ale na východě republiky ještě pokračovaly tropické teploty a na desítce stanic, které měří déle než 30 let, padly teplotní rekordy. Nejvýše vystoupala rtuť teploměru v Lučině u Frýdku-Místku, kde bylo 33,5 stupně Celsia. Rekord zaznamenaly například stanice v Ostravě-Porubě (33,2 °C), v Mošnově (32,7 °C) nebo v Jablunkově (32,6 °C).

x
Zdroj: ČT24

Vedra budou pokračovat také v pátek a v sobotu, v pátek platí výstraha před vysokými teplotami ve všech moravských krajích. V sobotu pak meteorologové očekávají, že na většině území ČR mohou teploty přesáhnout 31 stupňů.