Převrácená loď na Slapech, přerušený festival. Výstraha před bouřkami platí pro většinu Česka

Na Slapech se v sobotu odpoledne při silné bouřce převrátila plachetnice. Silný déšť a kroupy přibližně na hodinu a půl přerušily festival v Milovicích na Nymbursku. Jinde počasí zastavilo vlaky. Výstraha před silnými bouřkami, které vystřídaly tropické počasí, platí do nedělního rána pro většinu českého území.

Během  sobotního odpoledne se v Česku začaly tvořit bouřky – především ve východní polovině Čech. Další budou vznikat i během noci a můžou být i velmi silné. Výstraha před bouřkami platí do nedělního rána. Na Moravě a ve Slezsku se mohou bouřky objevit ještě v neděli. V bouřkách hrozí kroupy, nárazy větru až kolem 90 kilometrů v hodině a hlavně přívalový déšť. 

Na Slapech se v sobotu odpoledne při silné bouřce převrátila plachetnice. Cestovali na ní tři lidé, dva dospělí a dítě. Podle policejní mluvčí Michaely Novákové se celá posádka sama zachránila a před příjezdem pomoci doplavala na břeh.

Nejedná se přitom o první případ v poslední době; dříve v červnu potopila silná bouřka, která se přehnala přes novomlýnské nádrže, soukromou motorovou loď. Tři lidé z ní se zachránili. Další dvě plavidla měla problémy. Zásah vodních záchranářů trval asi osm hodin.

Počasí působí problémy ale i jinde. Například v Milovicích na Nymbursku byl vpodvečer kvůli silnému větru a dešti přerušen festival Votvírák. Program byl obnoven před osmou hodinou večer. „Abychom zabezpečili bezpečnost návštěvníků a všech věcí kolem, museli jsme festival pozastavit. Byl pozastaven cca jednu hodinu patnáct minut,“ uvedl produkční festivalu Josef Sršeň.

počasí
Zdroj: ČT24

Desítky hasičských výjezdů ve Středočeském a Královéhradeckém kraji

Ve Středočeském kraji hasiči evidují desítky výjezdů. Nejvíce zasaženým okresem je podle jejich mluvčího Jaroslava Gabriela Praha-východ, konkrétně okolí Brandýsa nad Labem a Čelákovic, kde hasiči na mnoha místech čerpají vodu, případně odstraňují spadlé stromy.

„Takový přívalový déšť tu dlouho nebyl. Městská meteostanice ukazovala před přerušením dodávky elektřiny přes 50 litrů na metr čtvereční, ale jsou místa ve městě, kde to bylo víc,“ řekl starosta Čelákovic Josef Pátek (ODS). Voda ve městě zaplavila například viadukt nedaleko nádraží.

Ve Skorkově na Mladoboleslavsku udeřil blesk do střechy rodinného domu. „Ze střechy se následně kouřilo, takže oznamovatelé měli pocit, že tam hoří,“ řekl Gabriel. Po příjezdu hasičů velitel zjistil, že v domě nic nehoří, objekt zkontroloval také termokamerou. „Nakonec jsme vše jen prověřili, nic jsme nehasili,“ uvedl Gabriel. 

Hasiči v Královéhradeckém kraji měli v sobotu vpodvečer  víc než šest desítek výjezdů. Zejména odstraňovali stromy a větve spadlé na silnice. Nejvíce bylo zasaženo Královéhradecko, Náchodsko a Trutnovsko. Při bouřích nebyl nikdo zraněn, informovala mluvčí tamních hasičů Martina Götzová

 V Pardubickém kraji bouře se silným větrem zasáhla Pardubicko. Hasiči tam měli kolem deseti výjezdů k popadaným stromům. Vyjížděli například do Čeperky, na pardubické Bílé Předměstí, do Žáravic a Voleče.

Problémy na tratích

Na trati z Prahy do Benešova byl v úseku Říčany–Senohraby kvůli výpadku zabezpečovacího zařízení ve stanici Strančice přerušen provoz vlaků, obnoven byl kolem půl sedmé večer. Zabezpečovací zařízení omezilo provoz také na hlavní trati z Prahy do Kolína, i zde už vlaky jezdí po jedné koleji ze dvou. 

Silné bouřky s přívalovým deštěm, kroupami a nárazovým větrem zasáhly naposledy ve čtvrtek večer a v noci na pátek desítky míst na Moravě a na Vysočině. V několika obcích se valila voda a bahno z polí, menší potoky se rychle rozvodnily a voda zaplavila několik ulic, podjezdů, domů či sklepů. Hasiči v postižených obcích odčerpávali vodu, stavěli hráze, zasahovali u sesunutých svahů a odstraňovali popadané stromy.