Jako na moři. Bouře na Nových Mlýnech potopila loď, další dvě měly problémy

Středeční bouřka, která se přehnala přes novomlýnské nádrže, potopila soukromou motorovou loď. Tři lidé z ní se zachránili. Další dvě plavidla měla problémy. Zásah vodních záchranářů trval asi osm hodin, skončil ve čtvrtek brzy ráno.

Záchranáři dostali hlášení o lodích v problémech před sedmou hodinou večer. „Šlo o tři lodě, z toho jeden gumový člun. Byly na dolní nádrži, ale bouře jednu loď a gumový člun zahnala vraty na prostřední nádrž. Tříčlennou posádku to naštěstí vyhodilo ven, skončili ve vodě u břehu, poté se o ně postarali řidiči aut. Byli mokří, ale v pořádku,“ řekl jednatel vodní záchranné služby na Nových Mlýnech Stanislav Hrdlička.

Člun byl pomačkaný jako plechovka

Člun s ocelovým pláštěm o rozměrech asi šest krát dva metry s motorem se na prostřední nádrži převrhl, bouře ho potopila zhruba kilometr proti proudu. Byl v hloubce asi 2,5 metru, vyzvedávat jej pomáhali i policejní potápěči.

„Skončil pomačkaný jako plechovka. Podařilo se z něj ale vyprostit věci posádky, které majitel ohodnotil asi na 200 tisíc korun,“ řekl Hrdlička.

Třetí z plavidel v problémech byla rybářská loď také kolem šesti metrů dlouhá. Uvízla na dolní nádrži, posádka ji podle záchranářů stihla opustit ještě před bouří. „Loď to přečkala, ale nešla uvolnit. Museli jsme odřezat kotvy, následně jsme loď dopravili na bezpečné místo,“ dodal Stanislav Hrdlička. Zásah záchranáři ukončili ve čtvrtek krátce po třetí hodině ráno.