Jak se vyhnout zácpám? V Přerově poradí na nejfrekventovanějších místech kamery

V Přerově začal fungovat přehledový kamerový systém, který má řidiče upozornit na zácpy v nejfrekventovanějších ulicích města. Řidiči si tak mohou snadno zkontrolovat, kde je situace nejvážnější, a problémovým úsekům se jednoduše vyhnout. Kamery jsou nainstalované v šesti přerovských lokalitách.

Přerov je město, které dlouhodobě sužuje špatná dopravní situace, zejména kvůli chybějící dálnici D1. Největší problém má město v době ranní nebo odpolední dopravní špičky, kdy auta Přerovem popojíždí doslova krokem. 

Právě nové kamery, které monitorují dopravní situaci na důležitých silnicích ve městě, mohou řidičům výrazně pomoci. Město je nechalo nainstalovat na šesti důležitých místech, například v ulici Velká Dlážka, kde jsou hned dvě kamery. Všechna monitorovaná místa jsou vyznačena na mapě. 

Situace v Přerově je teď poměrně komplikovaná, protože na jaře se tam zavřela jedna z nejdůležitějších silnic v ulici Polní. Tuto komunikaci dělníci momentálně rozšiřují na čtyři pruhy. Řidiči se tak díky kamerám mohou zácpám úplně vyhnout. 

Řidiči se před jízdou mohou podívat, které silnice jsou ucpané a které relativně volné, a podle toho se rozhodnout, kudy pojedou.
Lenka Chalupová
mluvčí přerovského magistrátu

Provoz na silnicích v Přerově mohou řidiči sledovat v reálném čase přímo na webových stránkách města. Jednotlivé lokality monitorované kamerovým systémem mají svůj odkaz, a řidiči se tak mohou podívat přímo na úsek, který je zajímá. 

Za kamery zaplatila přerovská radnice 330 tisíc korun a dalších 250 tisíc bude stát pětiletý provoz a servis spojený s údržbou. Nedávno začala kamera hlídat také důležitý železniční přejezd v Dluhonicích, kterým projíždí spousta nákladních aut kvůli stavbě mimoúrovňové křižovatky.