Řidiči kamionů zbytečně riskují. Vytížený přejezd v Dluhonicích tak nově hlídá kamera

Frekventovaný železniční přejezd v přerovské místní části Dluhonice začal střežit kamerový systém. Důvodem jsou problémy hlavně s řidiči kamionů, kvůli kterým dochází na přejezdu k častým kolizím. Naposledy tam policisté řešili případ řidiče nákladního auta, který vjel i přes spuštěnou signalizaci na železniční trať, poškodil závoru a ujel.

Doprava na dluhonickém železničním přejezdu výrazně zhoustla v březnu, kdy stavbaři v Přerově úplně uzavřeli páteřní silnici v Polní ulici. Dělníci tam pracují na mimoúrovňovém křížení s železnicí, kvůli kterému teď řidiči musejí úsek objíždět. Jedna z objízdných tras vede právě přes místní část Dluhonice. 

Trasu přes Dluhonice často využívají řidiči kamionů, podle vedení přerovského magistrátu se ale právě oni nejčastěji dopouštějí chyb. „Řidiči nerespektují stanovené dopravní značení, najíždějí nebezpečně do prostoru kolejí a ohrožují svými manévry ostatní účastníky silničního provozu. Hrozí zablokování přejezdu auty přímo na kolejích,“ řekla mluvčí radnice Lenka Chalupová. 

Kamerový systém, který přejezd monitoruje od minulého týdne, patří přerovské městské policii. V nejbližších dnech ještě město na místě instaluje informativní dopravní tabule, které na kameru upozorní.  „Kromě preventivního charakteru bude kamerový bod vypomáhat s určením viníka v případě dopravní nehody,“ doplnil radní pro dopravu Tomáš Navrátil (ANO).

Kolize na dluhonickém přejezdu nejsou výjimkou. Podle přerovské policejní mluvčí Miluše Zajícové naposledy zdejší policisté řešili incident na přejezdu 24. dubna. Řidič nákladního auta vjel na frekventovaný přejezd ve chvíli, kdy blikala výstražná světla, poškodil závoru a z místa činu ujel. Způsobená škoda je zhruba deset tisíc korun. 

Problémů v dopravě se Přerov jen tak nezbaví

Přerov trápí problematická doprava, kolony vznikají prakticky po celém městě, hlavně kvůli chybějícímu úseku dálnice D1 mezi Přerovem a Říkovicemi. Stavbu ale stále brzdí spor s ochránci přírody. Zatím se dokončuje předposlední úsek dálnice mezi Přerovem a Lipníkem nad Bečvou. 

V nejbližších dnech se doprava v Přerově zkomplikuje ještě víc, na začátku června začnou práce i v okolí Tyršova mostu. Čtvrt roku budou dělníci pracovat na opravě kanalizace v ulicích Brabansko a Za Mlýnem. Omezení dopravy bude platit nejen pro automobilovou dopravu, ale také pro přerovskou MHD. 

Přetížené dopravě v Přerově může alespoň z části ulevit takzvaný vnitřní průtah městem. Jeho stavba začala loni na podzim a dokončena má být v únoru 2021. Součástí silnice je výstavba estakády přes železniční trať Přerov–Petrovice s následným převedením dopravy k dálničnímu přivaděči, rozšíření ulice Polní a výstavba okružní křižovatky.