Uzavření vytíženého tahu Přerov zatím zvládá. Čekají ho měsíce omezení

Události: Uzavření hlavního tahu Přerovem kolaps nepřineslo (zdroj: ČT24)

Jen drobné dopravní komplikace provázely první den uzavírky jednoho z nejvytíženějších tahů v Přerově – ulice Polní. Podle městské policie je doprava v ulicích města plynulá, i tak však strážníci již udělili několik pokut řidičům nákladních aut, kteří nerespektovali zákaz vjezdu do města. Vydat se totiž musejí po objízdných trasách. Ulice Polní, kterou denněprojede 15 tisíc vozidel, bude uzavřena téměř čtyři měsíce kvůli stavbě mimoúrovňového křížení s železnicí.

„Vypadá to zatím více než dobře, doprava je plynulá, ani na okolních částech města se netvoří nějak velké kolony. Řekl bych dokonce, že je doprava plynulejší než běžně. Řidiči většinou dodržují dopravní značení a objížďky,“ řekl zástupce ředitele přerovské městské policie Miroslav Komínek. Strážníci budou kritické úseky hlídat také v následujících dnech, a to i v nočních hodinách.

Zaměřit se chtějí především na řidiče nákladních aut, kteří vjedou i přes zákaz do centra. „Už jsme rozdali několik pokut. Byli to řidiči, kteří nerespektovali dopravní značení zákaz vjezdu nad 3,5 tuny na Velkou Dlážku směrem do centra. Ignorovali jak návěstí, tak zákazy vjezdu. Část kamionů se daří ještě v křižovatce odklonit dopravní policií, která zde řídí dopravu, někteří to však nerespektují a projíždějí dále,“ uvedl Komínek. V nočních hodinách se hlídky zaměří hlavně na tranzitní dopravu.

Na uzavření Polní ulice se radnice chystala několik měsíců. Opatření se dotkla řady obyvatel. Již od neděle platí zákaz parkování na Velké Dlážce, která se stala jedinou silnicí pro vjezd do Přerova ve směru od Olomouce. Upraveny jsou i semafory.

Polní ulice, která je hlavním tahem na trase Olomouc–Zlín, je uzavřená od křižovatky s ulicemi Olomoucká, Lipnická a Velká Dlážka až po čerpací stanici v Polní. Stavba, kvůli které se tah uzavře, je součástí vnitřního průtahu městem za 358 milionů korun bez DPH, který by měl po dokončení v roce 2021 dopravně odlehčit Přerovu.

Jde o investici, která podle plánů sníží dopravní zátěž podjezdu pod železniční tratí díky výstavbě nové dvoupruhové estakády. Výrazné zlepšení dopravní situace má přinést také rozšíření Polní ulice na čtyřpruhovou. Na průtah i na dálnici čekají řidiči i obyvatelé města už dvě desítky let.