V Přerově začala stavba průtahu městem. Vyjít má na 358 milionů korun

Po několika letech diskusí a příprav byla v Přerově konečně zahájena stavba vnitřního průtahu městem, který má společně s dostavěnými úseky dálnice D1 pomoci vyřešit neutěšenou dopravní situaci. Stavba by měla být hotova v únoru 2021 a stát bude bez započtení DPH 358 milionů korun.

Průtah sníží dopravní zátěž podjezdu pod železniční tratí. Výrazné zlepšení dopravní situace přinese také rozšíření Polní ulice na čtyřpruh, řekl generální ředitel ŘSD Jan Kroupa.

Projekt podle něj kombinuje novostavby a rekonstrukce nynějších komunikací v celkové délce 1455 metrů. Součástí díla je výstavba estakády přes železniční trať Přerov – Petrovice s následným převedením dopravy k dálničnímu přivaděči, rozšíření ulice Polní a výstavba okružní křižovatky.

Podle Martina Smolky z olomouckého pracoviště ŘSD by stavba průtahu měla být spolufinancována z evropských fondů.

Přerovští věří, že stavba zklidní dopravu

Vnitřní průtah Přerovem se plánuje už druhé desetiletí. Město si od něj slibuje zklidnění dopravy především v Komenského a Husově ulici. V centru města i na příjezdových komunikacích se nyní v dopravních špičkách tvoří dlouhé kolony automobilů.

Dopravní situaci v Přerově, který má 44 000 obyvatel, má zlepšit také nový úsek dálnice D1. Předloni začala stavba dálnice mezi Lipníkem a Přerovem, na který má navázat desetikilometrová část D1 z Říkovic do Přerova. Je to poslední chybějící úsek na D1 z Prahy přes Brno a Ostravu do Polska.