Osm stovek jde utratit líp, varuje Praha černé pasažéry. Turistům pomůžou bezkontaktní terminály

Události: Černých pasažérů v Praze ubývá, stále jich je ale víc než ve Vídni (zdroj: ČT24)

Dopadených černých pasažérů v pražské hromadné dopravě ubývá. Revizoři jich meziročně odhalili o patnáct procent méně, vyplývá ze statistik dopravního podniku. Ty, kdo by uvažovali, že zneužijí služeb dopravního podniku a vydají se na cestu Prahou bez platného jízdního dokladu, má odradit nová kampaň.

„Vymysli si lepší způsob, jak utratit osm stovek,“ hlásá plakát na tramvajové zastávce a pasažérovi klade otázku, zda náhodou nejede načerno. Taková a další podobná hesla se během května objeví na šesti stech tramvajových stanicích, tedy skoro na všech, které v Praze jsou.

„Existuje patnáct variant sloganů. Cílem je uvolněnou, ale zároveň i edukativní formou informovat, že není ‚cool' ani ‚hustý' jezdit načerno,“ popsal kampaň mluvčí pražského magistrátu Vít Hofmann.

Poslední dva roky dopadených černých pasažérů v hlavním městě ubývalo, stále jsou však čísla vyšší než ve většině sousedních metropolí. Vloni v Praze neměly jízdenku zhruba tři a půl procenta kontrolovaných. Ve Vídni přistihli revizoři jen necelá dvě procenta lidí bez lístku.

Srovnání počtu černých pasažérů v evropských městech
Zdroj: ČT24

Turisté neví, že mají štípnout

Někteří turisté jezdí načerno, protože neví, že v Praze je třeba lístek nejen zakoupit, ale také štípnout. „Zrovna jedeme z letiště a nevěděli jsme, že si musíme označit jízdenku,“ posteskl si pokutovaný izraelský turista. Za sebe a svou partnerku zaplatil 1600 korun.

Cizinci tvoří značnou část černých pasažérů. Podle dopravního podniku by jich mohlo ubýt díky nově zavedeným bezkontaktním terminálům v tramvajích. Podobné fungují v řadě jiných metropolích, například ve Varšavě.