Soud potvrdil trest pět a půl roku majiteli solární elektrárny Mrlínek za podvod

Za podvod s nezákonně udělenou licencí solární elektrárně Mrlínek na Kroměřížsku si její majitel Filip Šlezar definitivně odpyká ve vězení pět a půl roku, o dva roky méně stráví v cele Jiří Havlíček, jednatel firmy, která elektrárnu postavila. Vrchní soud v Olomouci tak odmítl odvolání obžalovaných. Licence na provoz byla elektrárně nezákonně udělena v roce 2010.

Olomoucký soud také potvrdil výši podmíněných trestů dvěma elektrotechnikům, Radku Jarošovi a Jiřímu Provazníkovi. „Odvolání obžalovaného Šlezara, Havlíčka a Jaroše jsme jako nedůvodné zamítli. U obžalovaného Provazníka jsme jeho odvolání shledali částečně důvodným, a to tak, že jsme v novém rozhodnutí vypustili trest zákazu činnosti,“ řekl mluvčí soudu Stanislav Cik.

Majiteli solární elektrárny Mrlínek soudy uložily také peněžitý trest půl milionu korun a trest zákazu činnosti na pět let. Havlíček musí zaplatit navíc 100 tisíc korun a zákaz činnosti dostal na tři roky.

Elektrotechnika Radka Jaroše, který údajně vystavil lživou revizní zprávu o tom, že elektrárna je hotová, soud potrestal tříletou podmínkou s odkladem na pět let, k tomu nesmí po dobu pěti let vykonávat svou činnost. Podmínka na tři roky platí i pro elektrotechnika Jiřího Provazníka. 

Díky podvodu měl výhodné ceny energie

Podle spisu elektrárna Mrlínek v roce 2010 nesplňovala zákonné podmínky pro vydání licence a její majitel protiprávně získal výhodné výkupní ceny energie. Za 20 let provozu elektrárny by podle obžaloby nezákonně vydělal 300 milionů korun.

Státní zástupce Michal Galát řekl, že elektrorozvodny nebyly v zařízení zapojeny a údajně chyběla část kabeláže. Podle krajského soudu z dokazování vyplynulo, že revizní technik před vyhotovením zprávy o nízkonapěťové části elektrárny areál nenavštívil a neprohlédl. 

Krajský soud se případem zabýval od roku 2013 a rozsudek vynesl čtyřikrát. Napoprvé čtveřici uznal vinnou o rok později. V případě Šlezara, Havlíčka a Jaroše tehdy udělil tresty vězení, Provazník odešel s podmínkou.

V roce 2015 a 2016 muže soud zprostil viny. Všechny tři rozsudky ale Vrchní soud v Olomouci zrušil. Naposledy krajský soud vydal rozhodnutí o vině loni v červnu. Verdikt Vrchního soudu v Olomouci je pravomocný a kauza je tím uzavřena. Fotovoltaické elektrárně v Mrlínku na Kroměřížsku byla nakonec licence soudy odebrána.

Výkupní cena za energii dodanou ze solárních elektráren do veřejné sítě byla do konce roku 2010 velmi příznivá, protože stát chtěl podpořit výrobu ekologické energie. K 1. lednu 2011 se ale snížila asi o polovinu. Některé elektrárny dostaly licenci od Energetického regulačního úřadu doslova na poslední chvíli. Později se ukázalo, že mnohdy nesplňovaly podmínky. Soudy tak kvůli podvodům řešily řadu případů.