Bude v Brně za pět let hokejové mistrovství světa? Na novou halu přispěje stát

Brno a Jihomoravský kraj se dohodly se státem na jeho finanční spoluúčasti při stavbě haly pro hokejovou Kometu. Částka zatím není jasná. Stovkami milionů by se měly podílet také kraj i Brno. Multifunkční hala za více než miliardu vznikne na výstavišti a má mít kapacitu dvanáct tisíc lidí. Město chce, aby se v nové hale mohl konat světový hokejový šampionát v roce 2024.

Zástupci města a kraje jednali o hale s vládním zmocněncem pro sport a poslancem Milanem Hniličkou (za ANO), který je bývalým hokejovým brankářem. „Máme příslib ze strany státu, že se chce na tomto projektu podílet. Zájmem je, aby se v hale mohlo konat mistrovství světa v roce 2024,“ řekla primátorka Markéta Vaňková (ODS).

Podle ní zatím není jasné, kolik by měl stát dát peněz. „Bavíme se ale o částce v řádu stovek milionů korun,“ doplnila. Hejtman Bohumil Šimek (ANO) řekl, že by se stovkami milionů měl podílet i Jihomoravský kraj. Stavbu haly označuje za prioritu. „Kraj a Brno aktuálně žijí hokejem. Je smutné, že už taková hala v Brně dávno není. Bude centrem pro sport dětí, mládeže a poskytne zázemí pořádání významných akcí s mezinárodním přesahem,“ řekl hejtman.

V současnosti se jedná o tom, jakou podobu by měl mít subjekt, který bude investorem. Je možné, že vznikne nový spolek nebo firma. „Možná budou účastníky jen město a kraj, nebo k tomu přistoupí i další společníci jako Kometa nebo výstaviště, případně jiný subjekt,“ dodala Markéta Vaňková.

Původní plán stadionu za Lužánkami nebo místo velodromu padl

Hala pro Kometu měla být původně v lokalitě za Lužánkami, kde ale město dlouhodobě řeší majetkoprávní spory. Kometa předloni po 51 letech získala titul v nejvyšší hokejové soutěži a loni ho obhájila. Proto politici začali mluvit o tom, že by hala mohla vzniknout na výstavišti. Nejprve minulé vedení města v čele s hnutím ANO zvažovalo její vznik v místě současného zastaralého velodromu, který se přemístí do Hněvkovského ulice.

Nová koalice vedená ODS ale rozhodla, že hala bude na výstavišti v blízkosti pavilonu Z, kde je podle koalice lepší dopravní napojení na MHD a také větší prostor pro parkování.

Hala za téměř jednu a půl miliardy korun má mít kapacitu dvanáct tisíc lidí. Sloužit má nejen sportu, ale i jiným kulturním nebo společenským akcím. Kometa nyní hraje v DRFG aréně s kapacitou necelých osm tisíc diváků, což ale mnohdy nestačí.