Pražský dopravní podnik chce zlepšit drogové testy svých lidí, pořídil nový přístroj

Pražský dopravní podnik si pořídil přístroj na testování svých zaměstnanců na drogy. Dosud používal jednorázové testery. Podle dopravního podniku bude možné provádět větší množství kontrol. Problémy se zaměstnanci pod vlivem omamných látek dopravní podnik v minulosti měl, naposledy loni propustil řidiče, který v takovém stavu usedl za volant městského autobusu.

Dosavadní jednorázové testery nahradil u pražského dopravního podniku přístroj Dräger DrugTest 5000. Jeho tržní cena se pohybuje kolem sta tisíc korun. Odebírat se budou sliny, tester v nich odhalí přítomnost amfetaminu, benzodiazepinu, kokainu, marihuany, metamfetaminu či opiátů.

„Nový přístroj je technologickým posunem, je ekonomicky výhodnější, přesnější a umožňuje provedení většího množství kontrol,“ uvedla Hana Pohanová z dopravního podniku.

Bezpečnostní ředitel městské firmy Daniel Barták dodal, že bude tester kolovat po jednotlivých útvarech podniku. „Vedoucí zaměstnanci tak mohou spolehlivě kontrolovat své podřízené zaměstnance na přítomnost jiných návykových látek,“ poznamenal.

Tester na drogy, který si pořídil DPP
Zdroj: Dopravní podnik hl. m. Prahy

Řidič schoval v autobusu i balíček s drogou

V posledních letech přistihla policie dva řidiče pražského dopravního podniku pod vlivem drog. Loni v září dopravní podnik propustil řidiče autobusu, který byl podle policejního testu i následného testu ve zdravotnickém zařízení pod vlivem pervitinu a chytili ho policisté.

Všimli si ho náhodou, když se na konečné autobusů Nádraží Holešovice setkal s dealerem drog, kterého policisté znali. Poté zjistili, že řidič nejenže drogu požil, ale navíc měl u sebe balíček s 50 gramy pervitinu, který se pokusil ukrýt na kole autobusu.

V krabičce od cigaret, kterou se řidič pokusil ukrýt, našli policisté pervitin
Zdroj: Policie ČR

Policisté ho po kontrole obvinili z několika trestných činů včetně obecného ohrožení. Toho se podle policejního mluvčího Tomáše Hulana dopustil tím, že chtěl odjet. „Během kontroly žádal kriminalisty, aby svou činnost zrychlili, neboť má dle jízdního řádu zhruba za tři minuty naložit cestující a odjíždět směr zoologická,“ popsal tehdy. 

Pozitivní test na drogy měl také řidič jedné ze dvou tramvají, které se v prosinci 2017 srazily ve Strašnicích. „Test detekoval přítomnost amfetaminu a metamfetaminu,“ uvedl policejní mluvčí. Při nehodě, která se stala v ulici v Olšinách, utrpělo pět lidí zranění.