Ondřejovický potok má nově opravené koryto. Mělo by zabránit povodním

Novou protipovodňovou úpravu vybudovali dělníci na bezmála dvoukilometrovém úseku koryta Ondřejovického potoka u Zlatých Hor na Jesenicku, které před pěti lety poškodila přívalová povodeň. Oprava stála třináct milionů korun. V úterý to sdělil Miroslav Kahánek ze státního podniku Lesy České republiky.

Koryto Ondřejovického potoka bylo původně stabilizováno pomocí kamenů, dlažby a zídek. Na dně byly dřevěné prahy a balvanité skluzy. „Na několika místech se nacházely ještě původní kamenné zdi poškozené před pěti lety přívalovou povodní, která způsobila silnou erozi dna i břehů. Upravili jsme proto skoro celé koryto toku,“ uvedl Kahánek.

Dřevěné prahy a balvanité skluzy na dně koryta před pěti lety náporu velké vody neodolaly. Proto je nyní vodohospodáři nahradili železobetonovými žebry, kamennými pásy i soustavou betonových stupňů. „V nejvyšší části toku jsme postavili čtyři betonové přehrážky obložené řádkovým zdivem z lomového kamene. Původní kamenné rovnaniny jsme opravili a zpevnili betonem,“ uvedl Kahánek.

Bleskové záplavy postihly oblast na konci května roku 2014. Starosta Zlatých Hor Milan Rác tehdy uvedl, že situace byla nejhorší právě v místní části Ondřejovice, kde voda strhla přes deset mostků a poškodila cesty. Město už opravilo většinu mostů, lávek a propustků. Přívalový déšť v roce 2014 postihl i další obce na Jesenicku, škody šly tehdy do desítek milionů korun.