Olomoucký kraj dá letos na paliativní péči téměř sedm milionů. Investovat chce i v příštích letech

Bezmála sedm milionů korun letos Olomoucký kraj rozdělí poskytovatelům paliativní péče o těžce nemocné a staré lidi na sklonku života. Tři nové dotační programy mají pomoci modernizovat dosud opomíjenou oblast sociálních služeb v Olomouckém kraji. V pondělí to uvedl hejtman Ladislav Okleštěk (ANO).

Žádosti o dotace začne Olomoucký kraj přijímat na začátku dubna. „První dotační program bude zaměřen na podporu poskytovatelů paliativních služeb, druhým podpoříme péči o lidi, kteří se poslední dny života rozhodli strávit doma. Do třetice uvolníme peníze na vzdělávání odborných pracovníků,“ řekl Okleštěk.

Na první dva projekty lůžkové a domácí hospicové péče hejtmanství uvolní 5,5 milionu korun. Poskytovatelé hospicové péče budou moci za tyto peníze uhradit mzdy pracovníků nebo nakoupit zdravotnickou techniku. Těžce nemocným lidem v posledním stadiu choroby, kteří budou chtít dožít doma, hejtmanství zaplatí například hygienické potřeby či finančně podpoří ošetřovatelky.

„Do vzdělávání v oblasti paliativní péče půjde další 1,2 milionu korun. Program přitom poslouží nejen ke zvýšení kvalifikace lékařů, ale i sester a ošetřovatelek,“ podotkl hejtman.

Olomoucký kraj loni dokončil koncepci zaměřenou na paliativní péči. Hejtmanství do této sociální oblasti hodlá v příštích letech ročně investovat několik milionů korun.

Charita poskytne péči na Šumpersku a Jesenicku

V Olomouci a okolí se už delší dobu o umírající lidi stará hospic na Svatém Kopečku. Předloni k němu přibyl mobilní hospic Nejste sami. Mobilní hospic by měl brzy začít fungovat také v Přerově. Nemocnice Prostějov v létě otevře nové lůžkové oddělení pro dlouhodobě nemocné a pacienty vyžadující paliativní péči, jehož vybudování bude stát dvacet pět milionů korun.

O umírající lidi na Šumpersku a Jesenicku by se měla v příštích letech nadále starat Charita ve spolupráci s mobilním hospicem. Tyto služby může v horském regionu nabídnout i Jesenická nemocnice.